Stå på huvudet med statens kontroll

Inser när jag plockar undan på mitt nattduksbord att resten av min kartong med sömntabletter ligger på landet, tog bara med mig den karta jag höll på med, suckar för mig själv över den klant jag kan vara ibl … ofta. Ringer till min vårdcentral som hittills varit toppen.

Agneta i VC:s reception, född samma år och dag som mig svarar när jag förklarar mitt behov av ett nytt recept. Jo, det går bra, men från och med idag måste jag komma in och hämta receptet, nya regler, kan jag komma klockan 14.00?

Känner  mig som om jag är narkoman och ska in, kollas och ev få min dos. Jag har haft samma läkare i massor av år, ätit samma sömntabletter i alla år, vilket både njurläkaren och VC läkare är överens om att jag ska äta för att sova.

Det betyder att jag nu på en gång får skaffa mig en ny besökstid hos min vanliga läkare för att garanterat få mina sömntabletter nästa gång de håller på att ta slut, behöver de öka på besöken, får de mer betalt om jag åker dit och hämtar receptet?

Min njurläkare skriver bara ut medicin som direkt är kopplad till njurarna. Resten av det jag behöver får VC skriva ut och det har gått bra att bara ringa och få påfyllning. Men nu krävs ännu ett personligt besök för att få ut sömntabletterna.

Nog förstår jag att det blir svårt att få en läkartid i framtiden, de fixar så mycker trassliga omständigheter hela tiden och förmodligen handlar allt bara om att få in mer besök vilket säkert ger mer klirr i kassan.

En lugn måndag? Städerskan min kära, kommer snart och jag ska kasta mig i duschen så jag kan ta bussen till VC sen. Så onödigt, nog kunde de ha koll på uppenbara missbrukare när det gäller sömnmedel och narkotiska preparat?

Jag som brukar älska måndagar gör inte alls det idag, blir lite för mycket jox för mig.

Fridens

11 kommentarer på “Stå på huvudet med statens kontroll

 1. Märkligt att de ska ändra till det sämre, när det är någon medicin man haft länge och det finns god anledning till att man har det så känns det som överkurs att behöva gå dit och träffa läkaren för att få den. Så dumt och ineffektivt!
  Rimligen borde de förenkla då det – sägs det i alla fall – är så många patienter att läkarna inte räcker till. Men… logik är inte alltid det allena rådande 🙂

  1. Inte sant, jag har ju ätit detta år ut och in. Just därför med tanke på läkarbristen brukar jag ringa för att få mer medicin, men de vill tydligen bara trassla till allt.

 2. Intressant, kan det vara därför jag inte fick sömntabletter (eller läkartid!) via VC när jag hade bältros och ville pröva tabletter f a få sova NÅGON timme trots värk o klåda. Samma läkare o samma VC i 20 år, aldrig fått sömntabletter tidigare.

  Utmattat gråtande nödanropade jag Vårdguiden, som (till min förvåning!) fixade recept via sin läkare: ”Du är över 70 år och blir nog inte narkoman av en karta insomningstabletter”.

  1. Säkert var det så, men som de på vårdguiden sa inte blir man narkoman av en karta sömntabletter. De är så sjukt nitiska i vårt land när de hittar på något nytt skit som ska drabba oss människor. Jäkla byråkrati som mest finns för deras egen skull, deras jobb, deras lön. Tror inte det finns något land mer än vårt som är så sjuka på att följa alla regler, hur sjukt det än är.

 3. Så de har tagit bort receptförnyelsen på 1177?? Redigt dumt, men det kanske är varning på vissa mediciner som kan användas till ”dumma idéer” som en läkare sa till mig.?

  Då innebär det att du kommer ha en jobbig kväll efter dagsturen.. Kram

  1. Min läkare sa att de vill strama upp kontakten med patienterna som har sömnmedel och kanske framförallt narkotisk medicin och det är kanske inte fel. Min läkare känner mig och vet att jag inte missbrukar, så jag fick många omgångar att ta ut, så jag inte behöver komma dit på bra länge. Jag vet inte hur de gör på 1177, visste inte ens att de skrev ut mediciner.

  1. I dessa tider gäller det att hålla i sin läkare med näbbar och klor. Nu har jag sån tur att jag är vän med min läkare. Jag valde en ny läkarstation för massor av år sedan, den läkare jag då fick var nyanställd på vårdcentralen och vi har följts åt alla år, hon upptäckte min njursjukdom och har varit till stor hjälp för mig och min familj, i nutid är hon chef på vårdcentralen och jag hoppas hon orkar och inte tröttnar på ansvaret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s