Böcker och garn samma dag kallar jag lycka

Med posten kom En piga bland pigor av Ester Blenda Nordström. Hon var Sveriges första Wallraffjournalist anställd på Svenska Dagbladet 1914, fatta hur tidigt hon var ute och vilket nytänk på den tiden. Jag ser verkligen fram emot att läsa inifrånrepotage – hur pigorna på landet hade det.

Fick samtidigt förlagets tidning med många intressanta böcker både nya och äldre. Jag har redan prickat för Helen Keller Mitt livs historia, Laura Restrepo Mörkrets brud, Peter Glas Livets mening är en hägring, Anita Desai Dagens klara ljus sist men inte minst en favorit Fjodor Dostojevskij Spelaren.

Förlaget heter Bakhåll som främst publicerar skönlitteratur och avantgarde och moderna klassiker. Så nu tänker jag beta av några böcker i månaden …

Jag kom nyss in, har hämtat paketet med fyra nystan och boken Sömngåtan Matthew Walker, tänk att man kan köpa garn och annat tillsammans med böcker, det gillar jag.  Den nya forskningen om sömn och drömmar. Den bok min läkare pratade om när jag fick förnyat recept på sömntabletter. Läser på baksidan och tror jag kommer ha nytta av mycket i boken.

På min väg till postutlämningen blev det många stopp, kondis vad är det? Hela tiden träffar jag folk som vill prata, på tredje bänkstoppet fick jag sällskap av grannar jag känner. Mötte en härlig kvinna jag tidigare har bott med på samma våning, hennes barn och mina gick i samma klasser. De kom från Chile och jag minns att jag var ner till källaren och hämtade mattor, lampor och annat som bara stod, de hade inget mer än det som sociala hjälpte till med i början. Sen pratade vi genom åren, de jobbade och slet och ungarna växte, idag har alla partners och barn, det har gått bra för våra ungar. Nu är det hon och jag som suckar över våra kroppar som banne mig agerar svikare. Hon har haft lika stor otur som mig genom åren. Idag såg hon ”tagen” ut på något vis, berättade att läkarna inte hittade något och hon går bara ner i vikt. Jag fick dåliga vibbar, ni vet som man kan känna ibland.

Nää, kan hon inte få leva i harmoni med sig själv och familjen, hon är så go och jag tänker på alla skratt vi har haft tillsammans. Hennes man åkte hem till Chile när hans föräldrar blev sjuka, men kom tillbaka så klart, en gång ringde det på min dörr och där stod han direkt kommen från Arlanda med en enorm bukett med nejlikor till mig. Jag har aldrig i hela mitt liv sett så stora och kraftiga nejlikor, hans familj hade nejliksodling i Chile. Jag älskar dessa blommor sedan dess och undrar varför ingen odlar dessa stora vackra blommor så att de går att köpa här.

Nu väntar jag på att maken snart ska ringa på väg hem från jobbet. Jag ska då ringa och beställa sushi som han hämtar på vägen hem. Vi har ett ställe där de verkligen kan det där med japansk mat.

Fridens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s