Är jag med barn?

Myser i det grå fuktiga, inne så klart. Här i tystnaden har jag tagit hand om både fötter och händer, filat och lackat.

I torsdags drog jag iväg till min vårdcentral, influensasprutans tur, ensam var jag inte om den tanken. Jag och ett lämmeltåg av andra gamlingar armbågade oss in, slet åt oss plattorna med fastsatt papper och penna med frågor om hälsan att svara på, födelseårtal och slutligen, om vi var med barn? En liten dam med röda irriterade ögon, sa blankt ”nej” när jag frågade om hon var med barn? Det sker ju mirakel varje dag påstod jag och det var skönt att släppa lös skrattet, i det annars rätt tysta väntrummet. De röda ögonen visade sig komma från en starroperation och hon blev förvånad över att hon kunde läsa frågorna på pappret. Älskar gamla tanter, har bara så svårt att fatta att jag själv är där … nästan … beror på vem man frågar, är en klar tant för unga, för riktigt gamla är jag nog ”bara barnet.” När får man kalla sig gammal nu för tiden tro? När jag var ung så fick gamla liksom vara så gamla de ville, det var ingen som förväntade sig en sista karriär, ett oavbrutet resande, massa medvetenhet, fina kläder, fartvind i håret när de står på skidor, surfar eller kör motorcykel.

Det var över trettio personer före mig i kön, så jag fick mycket tid över till det bästa jag vet, titta på folk. Gamla par är ofta så tydliga både i ord och handling, hon lite vimsig och uppfattar inte vilket könummer som ropas upp, här flyttas vi till ett rum närmare själva sticket, när det närmar sig sitt nummer. Så hon studsar upp och gubben drar ner henne, det tjattras lite. Andra gubbar kan inte sitta still, utan vandrar lite hit och dit till tanternas irritation. Precis som i regeringen en massa käbbel. Om vilket nummer man har, det tar tid, hur lång tid tar det, händer det något, jag kommer nog tillbaka en annan dag. Vissa använder rullatorerna som pansarvagnar, undrar om allt vett och normalt uppförande försvinner hos en del med åren, varför i så fall? Man behöver väl inte bli elak och oförskämd för att man blir gammal.

Jag fick mitt stick och ropade högt vilket nummer jag hade haft till alla i första rummet, så de lättat kunde sitta ner ett tag till, innan det var dags att byta rum.

Jag minns inte om jag berättade att min dotter la till Netflix hemma på vår tv och det blev precis som jag var rädd för, jag fastnar i serier och när man får fortsättningen serverad några sekunder efter tidigare episod slutat, så förstår ni hur det blir när dagen bjuder grått och blött där ute. Jag har redan sett slut på en elakare version av tv:s Sabrina. Sen Lucifer, den jävel som han är, roar barnsliga sidan hos mig, det här att oväntade saker händer, magi, sciene fiction är så roligt att se. Sen finns det hur mycket som helst att välja på, kostymfilmer ser jag fram emot och dokumentärer, när det passar mig och slippa all jäkla reklam. Finns det värre än att vilja se klart på något bra som sänds lite senare än vanligt och klockan bara går och går för reklampausarna tar aldrig slut.

Nu drar det ihop sig, ska göra lite dill och citronsmör som vi ska ha till grillad makrill, jag bara älskar makrill och avundas er som bor i hamnar där dessa godingar går att få tag på sprallande färska.

Skön helg på er alla!

14 kommentarer på “Är jag med barn?

 1. Kanske de som är ”elaka äldre” även varit ”elaka yngre”? Jag har svårt att tro att personligheten ändrar sig i någon större utsträckning. De har säkert varit de där som man retar sig på om dagarna, som tränger sig i kön, säger buffliga saker och… ja, du vet!

  1. Så är det nog, jag har arbetat med äldre och tänker att de personliga dragen förstärks hos många med åren. Har det inte blivit fler bufflar där ute i alla åldrar de sista åren?

  2. Jo det tror jag faktiskt att det har. Jag får en liten tanke om att vi blivit allt mer egoistiska – vilket är lite trist!

 2. Vi var också där, lika fullt här. Förra året väntade vi, men det vore ju trist om man hann bli sjuk före sprutan. Ändå ganska gemytlig stämning, några hjälptes åt att ropa ut numren, men det var problem med alla rollatorer i de trånga gångarna. Maken gissade på att de flesta var 30 år äldre än vi – men det hade inneburit en bra bit över 100, så det tror jag knappast. 😉 Men spänstig kände man sig.

  1. Men visst är folk ”väldigt gamla” nu för tiden, jag var också bland de unga. Det ser nog likadant ut på alla vårdcentraler i dessa dagar. Nu hoppas vi att vi klarar oss ännu en säsong. Jag har aldrig haft influensan före min transplantation och tog aldrig sprutan, men nu med sänkt immunförsvar tillhör jag de svaga som ska ta sprutan. Kram

 3. Hihi … det var humor i det här, sannerligen. Du bidrog till en glad stämning där i väntrummet 🙂

  Vad det gäller vissa vaccinationer är jag en skeptiker. Åtminstone så länga jag är frisk och stark. Jag kommer stoiskt att möta influensavirusarna i krig, så länge jag känner att jag har en chans att klara av det. Min övertygelse är att man bäst bygger upp sitt immunförsvar med ett naturligt förlopp.
  Men som sagt … så har JAG råd att resonera, eftersom jag fortfarande är relativt frisk och stark, och inte alltför gammal 😉 Har man inte den plattformen får man nog unna sig att tänka annorlunda.
  Kramelikram

  1. Japp, så är det, frisk och inte för gammal kan chansa utan spruta, men med sänkt immunförsvar och usel kondition vågar inte jag strunta i sprutan. Att ligga där dödssjuk och kanske dö skulle reta ihjäl mig, skulle aldrig förlåta mig själv. 🙂

 4. Citronsmör lät intressant. Rör du bara ner pressad citron i smör och sedan kryddar? Om så, vilken krydda?

  Fniss, du skulle ha kryssat i JA på frågan om graviditet för att se sköterskans reaktion 😀

  Ja du idag är det allt gråare än grått. Trodde inte att det kunde bli träligare väder, men si, jag hade fel. Idag toppar det med tämligen friska vindar och regn. Räknar dock med att få skratta rejält i eftermiddag då vi skall på lokala förmågorna Björn och Johan som har föreställningen ”Din j-la fegis” Björn är med i ”Alla för en” och Johan i ”Hela Sverige bakar” så då vet du säkert vilka de är. Så jag ser fram emot en eftermiddag med sol i sinnet. Gotta ner dig i soffan du och kolla serier. Det är perfekt sysselsättning dessa gråa dagar. Kram

 5. Hackad dill, citronpepparkryddan, citronsaft.
  Här på landet och säkert även hemma är det så tungt, blött och färglöst väder att jag helst skulle vilja lägga mig igen och bara läsa hela dagen.
  Men här ska vi städa av och göra oss klara för tur hem till mamma på vägen hem. Jag har köpt en ny eltandborste till henne och laddat sedan igår, hennes är gammal och sliten.
  Johan är väl värmlänningen som prater så gott och stör de som bakar 🙂
  Det blir nog en skrattande afton för dig, ha det bra. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s