Uppblåst

Sitter här i min ensamhet och njuter av varat fast lite fram och tillbaka. Jag har ju mage, vilket jag nog delar med de flesta, mage som lider av IBS. Sedan i lördags har mina diagnoser trasslat till det för mig. Först en uppblåst ballongmage och gaser, sen en slags förstoppning som ingen blir glad av.

Får lättare ont … vill inte skriva smärta, mer molande till och från, inget jag tar värktablett mot. Längst ner i magen hålls molandet till, en bit ovanför blygdbenet. Tänker att nu köper jag klysma mot förstoppning, så det som ska ut kommer ut. Inte nog med det, igår kokade jag en soppa till middag med linser, broccoli, vitlök, morot, potatis, bönor, grönsaksbuljong och cocosmjölk, blev även lunch idag, Till det ett svart bröd med så mycket fibrer att jag smörar, lägger på ost och får äta mackan upp och ner, så osten håller ihop brödet, annars faller alla fibrer ner på golvet, nu jädrar ska magen få jobba.

Så långt var väl allt som det skulle, men imorse när jag vinglar upp för att kissa, så inser jag samtidigt som jag spolade, slängde en blick ner på nr 1 och ser att det var rött. Blod, jaha, antar att det är en cysta från mina gamla njurar som har gått sönder och nu blöder. Detta tillstånd har jag minst koll på, har bara haft en omgång med helvetesvärk och tur till akuten för redig smärtlindring.

Så nu vet jag inte om jag ska oroa mig för förstoppningen eller om det är en cystblödning jag har. Nej, har inte kissat rött någon mer gång idag.

På landet är det jag, regnet och det grå som huserar, maken satte upp en handdukstork i badrummet igår, i första hand för att få in värme i badrummet. Hoppas elkillen kan komma hit någon eftermiddag och fixa elkontakten till den, nu har vi en lång sladd dragen till hallen utanför toaletten.

Vår stjärna lyser i fönstret, adventsljusstakarna står i alla tre fönster på rad, det mysljus som jag saknar mest varje år de plockas ner.

Kylskåpet är fullt med mat, kaffe i termosen, kroppen får vara precis som den vill, somna en stund om den vill, gå en sväng, men idag struntade jag i det. Stickar och läser, tiden flyter och jag med den. På torsdag hämtar maken mig, då är allt klart i lägenheten. Det ska bli spännande att komma hem, hallen, två sovrum och köket är klart.

Fridens

 

9 kommentarer på “Uppblåst

 1. Hoppas du mår bättre – jag skrattade lite åt att du gjorde linssoppa – det gör jag med, idag. För första gången i livet – med diverse i – hoppas det går att äta. Syrran bjöd och hennes var god. Kram på digh

  1. Linssoppa är så himla gott och just det där att man kan ösa ner vad som helst av grönsaker, bönor, rest från ris, potatis, korv, kött, frikadeller, köttbullar, fiskbullar eller bara äta som vegetariskt mål. Kör med buljong som bas, sen kan du slänga i lite grädde eller kokosmjölk. Tomater, tomatpure, finns ingen hejd på allt du kan hälla ner.
   Kram

 2. Oj då, hoppas du mår bättre nu. Inte kul när kroppen krånglar men du verkar ta det med ett visst mått av ro i alla fall.

  1. Jag hoppas att det går över av sig själv. Sitter ju på landet och det är ju så typiskt om jag nu behöver kolla upp det hela. Jag har inte körkort, så jag sitter där jag sitter, men det går väl över. Vid kris ordnar sig allt, men det är ingen kris än.

 3. Denna ”kära” mage. Är du sådan så det kvittar vad du äter utan att? IBS är en egensinnig typ. Men jag tror jag föredrar full rulle än stopp… det blir ju hjärnblödningsvarning och ett rejält träningspass. Stopp är ju ingen höjdare. Men nog är det knepigt att tarmarna kan dansa schottis ena dagen och nästa gå i strejk? Vad jag har förstått på bekanta med IBS så är det väldigt olika varianter. Vissa tål inte fiber alls, vissa måste ha fiber sedan olika livsmedel. Peppar peppar så har jag ”bara ” dragits med mag- och tarmkatarr men när inte magen mår bra kvittar det nog vad som är orsak.

  1. Jag har inget som helst ordning på vad den vill eller inte, magen menar jag. Det jag har minst kunskap om är förstoppning, och det fick jag denna gång. Så jobbigt sedan i … tror det smygstartade på torsdagen, fredag kväll här på landet började jag få ont och magen var som en spärrbalong.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s