Att falla som en gran eller fura

Jojo, det köstar på att bo i den del av Roslagen som fick mest fällda träd. Det knaka och braka mest hela tiden, har nog aldrig varit med om sån storm med höga träd omkring ett litet hus, vårt. En bamsegran dök i backen, tror jag hörde när den föll, det är ju sånt jäkla liv när det blåser runt 30 sm i byarna, elen gick på natten och ännu är det ingen el i området. Om ni kunde förstå hur mycket grenar och pinnar det låg på tomten, halva kronor från tallar och björkris.

Vi har eldat i kamin hela dagen, vill ju inte att rören fryser om det blir för kallt. Så nu är huset uppvärmt eller rättare sagt skorsstensstocken är redigt varm, tills elementen går igång igen.

Sen har vi haft pannlampor på oss och många värmeljus tända, men vi oroade oss mest för maten i frysen, Vattenfall sa att elen skulle vara tillbaka imorgon klockan 18.00. Så vi packade ihop i en rasande fart, det är rörigt eftersom maken målade i köket vilket han inte är klar med och dammsugaren gick ju inte att använda. Så vi kastade soporna, diskade undan och packade ner allt plus frysta maten och drog hem.

Jag såg till att vi köpte en kamin med möjlighet att värma vatten eller mat ovanpå den, så vi fixade kaffe imorse och diskvatten. Jag har köpt stora plastdunkar och fyllt med vatten, de står i källaren om de behövs, så vatten var inte problemet. Men vi ska preppa mer och lägga sakerna för sig, så vi inte behöver springa runt och leta när/om elen går.

Men vilken chock jag fick så fort vi svängde ut från vår väg, jag har aldrig sett något liknande, stora träd fällda efter hela vägens sidor och enorma rotvältor. ”Stora vägen” från oss hade tydligen drabbats värst och varit avstängd under dagen, många hade jobbat på bra med sågmaskin, så vägen var fri, men det låg så mycket träd överallt. När vi stack så började det hagla, men inget stort hagel, det är ju helt svart ute och bara strålkastarljusen som lös upp haglet som vi åkte emot. Då skojade maken och sa att ”vi hade lagt in varpfart hem.” Jag skrattade gott ser precis ut så när de i Star Trek kör i ljusets hastighet i  rymden. 🙂

Så ingen el, inget internet, varken läsa, skriva eller kommentarer på paddan, lite märkligt när inte heller mobilen fungerade. Ungarna ringde och messade hela dagen, jag såg vad de skrev och att de hade ringt, men kunde ju inte svara. Men media informerade, så de förstod att elen gått, men var lite oroliga, de vet att vi har många träd runt kåken.

På vägen hem hörde jag i bilradion att träden i Roslagen inte är vana vid att vinden kom från norr. Det kunde vara orsaken att så många träd gick i backen, rätt intressant vinkel som jag aldrig själv skulle komma på.

Vilken tur vi har som kan åka hem, synd om alla som bor permanet när elen går, så sårbart vårt samhälle är.

Nu blir det till att packa upp och ta sig en dusch.

7 kommentarer på “Att falla som en gran eller fura

 1. Har sett på tv och läst i media att just Roslagen var hårt drabbat. Skönt att inget träd ramlade över ert hus! Jag minns med fasa när stormen Gudrun rasade här … vi var strömlösa i fem dygn och vägen blockerades av omkullblåsta trän …
  Vi är väldigt sårbara, så nog behöver vi ta oss en funderare på vad vi behöver i en krissituation.

  1. Vi tänker i liknande banor, jag skrev mina tanka hos Anne.
   Ni era stackare som fick sitta där i mörker så länge, minns alla tv inslag som visades då. Ofattbart starka naturkrafter som sätter igång, väldigt liten känner man sig när det susar, dånar, knäpper och brakar när det ”brallar i”, som maken brukar säga. Vet inte om det är ett ord man använder till sjöss eller om det alltid kan användas när byarna brallar i? 🙂

 2. Ja nog är det sårbart alltid. Vi klarade oss ganska bra här, några få träd bara (de kanske är mer vana att det blåser från norr här 🙂 ) men i övrigt är nog det mesta oskatt. Här lite längre inåt landet blåste det nog inte med samma styrka som hos er.
  Lite oroväckande att el- och telefunktionerna inte är bättre rustade än vad de är. Elbolaget här har grävt ner ledningarna så vi klarar oss bättre nu än förr om åren men ändå, och på många håll verkar det ju inte vara gjort. Är det vad vi har att förlita oss på??? Känns ju inte så betryggande!

  1. Jag blir mörkrädd när jag tänker på hur illa alla landets statliga myndigheter sköter det de har betalt för. När elen ryker då tar det bara några dagar, så är vi helt utslagna om man tänker i stort med försörjning till folk och djur. Bryr sig politikerna om att landet långsamt men säker vittrar ner? Tänk bara på järnvägen, de har delat upp ansvaret på så många att de flesta alltid kan hitta någon annan vars fel det är när tågen står.
   Förr hade vi enorma beredskapslager av brännolja, disel och bensin i stora bergrum ifall något hände, vi hade lager med mat, medicinsk utrustning, filtar, kläder, madrasser osv i evighet.
   Nu har vi fått en broschyr … men så fantastiskt, mer lär inte hända.

   Vårt land, mellanmjölkens förlovade land är inte ens en kopia av sig själv, hur mycket kan en del gräver ner skallen i jorden och därmed sitt tänkande rent realistiskt?
   Ibland tänker jag i olika människotyper, en det är igångsättare andra fullföljer utan varandra blir det ingenting,

   Vi har en regering/politiker som till synes sätter igång utredning efter utredning, men det blir ju aldrig något av dem. Antar att det är mest ett spel för galleriet/folket eftersom det aldrig händer något. Politikerna saknar ”fullföljare” som kan genomföra det hela och dessutom följa upp att det fungerar, att pengarna inte försvinner på vägen, vilket verkar vara det vanligaste nu för tiden. Staten läcker som ett såll, med våra pengar och ingen vet något, eller känner ansvar för våra surt skattade pengar. Tro fan de inte klarar av att sköta ett lands behov, varken i nutid eller på sikt vid en kris.

  2. Ja nog är det så, något har hänt. Framför allt har vi blivit naiva – det verkar som om ingen kan tänka sig att något allvarligt ska hända eller – gud förbjude – att någon vill oss ont.

 3. Konstigt nog klarade vi oss vad gäller strömlöst. Nu hade ni etter värre vad gäller vindstyrkor men jag såg i flödet att många hade strömlöst även i Värmland. Bara att vara tacksam. Ja det är fler som sagt att då stormen kom från norr var det mycket som inte stod emot. Har för mig att jag lästa att granar och tallar inte har så långa rötter åt ena hållet så det är ofta det som det hänger på när det blir rotvältor. Vi hade ju en tromb som fräste genom byn sydväst ifrån för några år sedan och då vi var borta så var det smått surrealistiskt när vi kom in mot byn och stora lönnar, björkar och tallar hade lagt sig. Men de hade haft vänligheten att lägga sig mellan husen. 8 man var ute med motorsågarna så det röjdes snabbt. Vi klarade oss bra här på höjden, det var bara mitt badrumsfönster på stugan som slagits sönder. Ja vi är små när naturkrafterna ryter till. De bästa med tromben var att den apfula höga torra tallen som SJ hade sparat när de tog ner skogen bakom oss strök med så vi slapp att störa oss på den. Man borde skaffa sig ett litet dieselaggregat konstaterade vi när Gudrun var i farten men inte fanken har man gjort det. Många av oss är dåligt rustade. Vi som bor på landet är ju beroende av strömmen även när det gäller vatten men vi har som du fixat dunkar. Hoppas att de får ordning på strömmen ute i ert område, det lär dröja för vissa vad jag hörde på radion.

 4. Nu åkte vi ju hem till stan, men inte förrän den 10:de ska elen komma tillbaka, arma grannar som bor permanent.
  Vi åker ut nästa helg, men ringer en som bor permanet för att kolla att elen har kommit då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s