Beiga, blå, turkos/rätt lila …

391F4BBE-CDA0-461F-A572-31866A0266D6Ibland förvånar jag mig själv, ville ändra lite på bilden och färgen runt min blogg. Nu har jag inte så mycket att välja på, det är bestämda färgkombinationer att hålla sig till på vissa ställen. En färg jag har så svårt för är lila, det händer att jag ryser av vissa lila färger. Det känns otroligt konstigt att ha lila och vilken lila, jag ser att den funkar med bilden, men varje gång jag kommer in tänker min hjärna att den har kommit fel.

Sen funderar jag på vad som gör att jag har så svårt för lila, det finns trots allt en del nyanser som på rätt ställe är vackra. De som gillar lila är ofta helt galna i färgen och köper allt de bara kan och större delen av hemmen inreds med lila gardiner, ljus osv. Visst accepterar jag andras val, de får göra som de vill, men det är väldigt få som klär i lila, samma med orange. När jag ser kläder med rött och orange som är så ljuvligt tillsammans i vissa kombinationer, då sörjer jag att inte passa i orange. ”Alla passar i  allt” säger en del, det håller inte jag med om. Om jag håller mig till mig själv, så ser jag ut som ett vandrande lik i många färger, det gäller att hitta tonen som passar mig och vem sjutton är så färgsäker när det gäller sig själv?

Min mormor var en grön person, men den tidens färger var oftast ”smutsiga” färger som blåbär och mjölk. Jag gillar inte dessa smutsiga färger som dyker upp samma tid som hösten varje år i vårt land. Minns min första resa till USA och shoppingturerna, alla kläder var i dova smutsiga färger, förstod plötsligt varför de kallar oss för pastellfolket. Det kan man inte kalla amerikanerna.

Men tillbaka till grönt så var det den färgen även min mamma valde i många år och jag ratade grönt. Grönt är ju verkligen vacker i naturen, på andra, gardiner osv. men inte på mig.

Jag har förflyttat mig till soffan utanför vår port, tänkte fortsätta skriva här, men har en svärm av flugor som flyger runt mig och avbryter mitt skrivande, när jag viftar bort dem. På tal om flyg så flyger min T hem från London ikväll, hans första flygtur och resa utomlands. Nerverna låg utanför veckan före resan och vi pratade mycket om vad England var kända för, vad som fanns att se, att de pratar engelska, har andra pengar än oss. Vi letade bilder och filmer från London i första hand, han mailade idag så lycklig, många nya kläder var inhandlade. Jag längtar tills han hälsar på, för nu har han mycket att berätta.

Nu lämnar jag er, snart kommer grannen som nyss gick förbi ut med vasen som han lånade, när han fick mina pioner som inte passade att ta med till landet.

Hur tänker du med färger, är du lika fast som mig i vad du passar i?

 

12 kommentarer på “Beiga, blå, turkos/rätt lila …

 1. Min syster är den där lila personen du berättar om , men hon passar i det.
  Själv älskar jag turkos i alla nyanser, men har nog inte så många klädesplagg i just turkos . Jag trivs bra i orange när jag är brun, men Kalle AVSKYR orange så jag har mer åt det aprikos, men bara på sommaren. Jag vete fan vad jag gillar för specifik färg på kläder egentligen 😋

 2. Jaaa turkost är jag också svag för och aprikosaktiga färger. Vi ljushyade och ljushåriga passar bra i pastellfärger.
  Jasså syrran är lila, fint om hon passar i den färgen då.

 3. Jag är så otroligt färglös egentligen – grått, svart och möjligen lite vitt är vad som finns i garderoben. Och så en mångfärgad topp i riktigt klara färger och den är där bara för att gå en envis kollega som tjatade om att jag passar så bra i färg till mötes 🙂
  Trist helt enkelt!

  1. Hihihi, min garderob med klänningar är mer dov i färgerna än vad jag hade trott, tog mig en titt och blev lite snopen. Nog borde det vara bra mycket mer färg än det är nu. Men på vanliga överdelar har jag lite mer färg, det svartvita är det nog många som har i sina garderober. Som om man alltid är säker med just svartvitt på alla tänkbara träffar, fester.
   Jag har haft sån längtan till färger i olika perioder i mitt liv, min senaste var gul, en hopplös färg på mig, men jag drömde om att ha otroligt ljust gula väggar i sovrummet, med den brokiga fondväggen med något gult i. Tapeten kom upp, färg köptes, men inte var det rätt ljusljus gul inte, så när målaren var här sa jag till om vanlig vit väggfärg. Jag är nog på väg ur mitt gula sug nu, alltid spännande att se vad som blir nästa färglängtan.

 4. Färgerna i ditt sidhuvud är ju jättefina! Färgval och preferenser ändrar med åren, mest beroende på att hårfärgen ändrar tror jag. Förr var gula nyanser favoriter när det gällde kläder, men si det går inte längre. I övrigt gillar jag alla klara, starka färger – också lila. Det skyller jag på mitt ”zigenarblod”, min farmors mor var zigenare. 🙂

 5. Jag blir glad av andras färgstarka val, tänker ibland att även jag borde … men som överviktig känner jag mig inte fin i stora mönster och starka färger, tycker det gör mig ännu större och ett blickfång jag inte riktigt vill bli.
  Oj då har du fått lyssna till mycket intressanta och säkert skrämmande familjehistorier. Kram ❤

 6. Hihi När åren börjar ila klär sig tanterna i lila, hette det förr 😂. Jag tror säkert du skulle passa fint i grönt, bara man hittar rätt nyans. Färger kan ju gå i kalla och varma färger och ibland passar man nog bara i den ena. Har jag hört av andra, jag är ju inte så mycket för fäääschon du vet 😂

  1. Hahaha blir inget speciellt med fäääschon här heller. Det är resårtanten du talar med, bekvämt ska det vara och sköna skor e toppen. Kram påre!

 7. Ja detta med färger är intressant. Själv passar jag bäst i kalla nyanser. Orange går bort, helt. Kalla gula färger kan gå. Det är ju så olika med alla färgnyanser. Passar och trivs väldigt bra i svart. Jag är nog ett rätt så blå person och toner mellan grönt, blått och viss mån lila. . Mamma passar väldigt bra i kalla lila nyanser till hennes vita hår. Jag har varit restriktiv med att blanda vissa färger, men sedan 2011 när jag klev in i Zumba-världen har jag vant mig vid att ha rosa-lila-pappegôjgula kläder i mönster och färgkombinationer som jag hade hicksnat över förr. Finns i alla fall en färg jag nästan mår illa av när jag ser. IKEAs blekrosa möbler till barnrummen. Den är så ful så klockorna stannar. Inte ens lingonåmjölk ser så dassigt ut. Skulle aldrig komma in i min inredning. Stugan är ju basic nu. Grå matta, ljusa väggar med fondtapeter där mönstren syns beroende på hur ljuset kommer in. Grått kan vara ombonande. Har grönt som accentfärg då min gamla gröna soffa står där och vita gardiner med skira bladmönster på. Där gillar jag dock att smacka till med rött eller rätt sorts lila färg. Nu bor jag ju inte därute, mina grejer har dock bott in sig. Skall hitta en avlång sak att sätta på väggen mot altanen ovanför TV-bänken men har inte hittat något som jag känt att där skall den sitta. En spegel eller tavla, vi får se. Ser jag det så vet jag att det skall med hem. Svårt att förklara men så jobbar jag 🙂

  Åskade det på er inatt? Här var ett rejält skådespel kan jag lova. Trött som en gnu idag då jag väcktes vid 3-snåret och sedan var det inte läge att somna om för det var otäckt nära.

  Nu skall jag leka hobbyfrisör och hjälpa mamsen med barret 🙂 Svejs!

 8. Inatt var det lugnt, väcktes inte av åskan men idag har jag hört det u der förmiddagen, men inte så nära.
  Färger och de val vi gör är ju rätt spännande egentligen, undrar vad som påverkar oss att ha färgfavoriter. Jag som blond är ju typiskt med blått, rosa och rött.
  Vi har pärlgrått målat på väven i stugan, sen vitt på bröstpanelen, det är mitt val som blir en lugn inramning åt rummet som är öppet som en storstuga med kök och braskamin.
  Frissa var jag till både ungarna och maken under många år, numera går alla till frisören.
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s