När andra inte gör det de har betalt för, då blir någon utanför

 

Här mina slarvigt nedskrivna recept till dig Meggie eller om någon annan vill ha.

Gårdagen blev en släng av det bästa och två bottennapp. Det började med att min IBS mage fick spunk, där satt jag och satt på toa tills skinkorna blev som bedövade. Efter den turen skulle jag duscha, men se då slank blodtrycket i botten, blodtrycksmanschetten åkte på och visade 84/51, ingen kaxig Maggan då inte. Låg i soffan och inväntade ett bättre tryck, var så glad över plastbrädan över badkaret, satt fint där och duschade senare.

Först skulle vi på barnkalaset och sen skulle dottern med familj hem med oss på middag och dusch. Det låter lite tokigt, men deras badrum renoveras efter en läcka. Så det var mycket som skulle ordnas här hemma, förberedas så långt det bara gick.

Vi åker ner till kalaset och sitter kvar i bilen för att invänta färdtjänstbussen med min mamma. Då ringer min mobil och en person ringer från mammas boende och undrar vilken adress hon skulle till, han vet inte ett dugg. Vet ni, jag blev så förbannad, vi skulle på ett barnkalas som varar ca två timmar och de har inte beställt färdtjänst i förväg. Jag lämnade lapp med adress och tid redan förra helgen, ringde dessutom på fredagen för att kolla att allt blivit rätt, då de nu för tiden har så många olika timanställda invandrare, som knappt förstår vad man säger. Så där satt min mamma en lördag klockan två, ingen idé att försöka få en rullstolstaxi beställd då. Så jag bad att få prata med mamma som var ledsen, tro sjutton det.

Kalaset var trevligt, men det gnagde i oss alla att mamma inte var med.

Sen lagade jag och maken en ny bjudrätt som blev en hit, det var kokt potatis med skrubbat skal som sen las på en plåt, trycktes ihop med botten på ett glas, olja, salt och peppar på, sen in i ugnen till den var knaprig och hade fin färg. Till potatisen hackade jag några nävar valnötter som fick stekas i olivolja i en kastrull tills de fick färg, sen i med specialbeställd Aleppopeppar och finriven vitlök, det doftade ljuvligt och valnötshacket blev knaprigt.

Två stora fläskytterfiléer stektes till de fick redig färg tillsammans med smör, färsk timjan och vitlök, östes redigt under stektiden, sen in i ugnen. Köttet serverades uppskuren tillsammans med potatisen som las på ett lager av créme fraîche och sen hälldes röran av valnötter/vitlök/Aleppopepparn över potatisen, hackad dill och klyftade citroner.

Efterrätten Banooffe i glas var galet gott, flinar för mig själv när jag tänker på svärsonen som bara åt och åt, djupt försjunken i det goda i glaset. Sen var vi proppmätta.

Ungarna badades, pappan och mamman duschade, sen bar det av hem med ungarna redan i nattsärken med borstade tänder. De bar in de små och bara stoppade om dem, de sov som stockar.

Jag var så nöjd med maten och gästerna, mycket mys med mina småstintor och lång kram med dottern, det blir ju för sällan vi ses.

Men nu denna gråa dag ska vi snart åka till mamma, lämna frukten vi hade köpt till henne igår och bullar från svärdottern.

 

 

 

 

 

11 kommentarer på “När andra inte gör det de har betalt för, då blir någon utanför

  1. Det var en Hussein som ska vara mamma ”egen” vårdare. Jag pratade med en av de goa skötarna och hon sa att de var så förbannade på honom. Han har jobbart på våningen ovanför i fyra år så han ska få fan via sin chef. Jag ska ringa henne imorgon och säga till att hon får gå igenom helt vanliga rutiner för det har han tydligen inte lärt sig på alla år, skitstöveln. Mamma hade ju en underbar man som sin skötare Saied som alla älskade men plötsligt skulle han tydligen byta plats med denna idiot som mamma har nu. Undrar varför? Var de less på honom där han var tidigare? Dessutom städade jag nu ur badrumsskåpets glashyllor, ingen sköter sånt. Sen torka ur och snyggade till i andra skåp i badrummet. Jag är så less på att saker inte sköts är också medveten om att de har dåligt med resurser, att vården inte är vad den var, fast det finns de som kämpar varje dag.

  2. Både ja och mej, mamma har haft flera helt underbara invandrade svenskar som har bott här länge nog för att tala svenska och förstå hur vi tänker och lever. Mamma brukar säga att ”hela världen hälsar på henne.” Men den här nya snubben verkar vara ett bottennapp. Tycker det är toppen oavsett var de kommer ifrån bara de gör sitt jobb och kan tala svenska.

 1. Åh, den middagen köper jag rakt av! Har just köpt en stor fläskytterfilé som jag ska tillaga som avskedsmiddag och bjuda våra grannar på innan det är dags att flytta hem igen om en vecka. Undrar lite över det där med creme fraichen, gör du inget annat med den än att bre ut den på ett fat rakt upp och ner och sedan lägger potatisen ovanpå? 🙂

 2. Just precis bre bara ut créme fraîche i botten på serveringsfatet, sen lägg färdiga potatisen, ringla valnötsröran över, den hackade dillen, stekta salladslöken lägg citronskivor runt fatet. Såg att köttets innertemperatur som klart inte syntes riktigt ska vara 65-68 grader. Vi satte in potatisen först den tar ju 40 minuter i ugn för att bli frasig, ställde plåten med köttet under. Det gick bra.

  1. Tusen tack för receptet! Har nu skrivit av det och döpt rätten till Maggans ”festytterfilé” men lovar att ge kredd till rätt Maggan. ❤

  2. Hahaha, hoppas du kan läsa min slarviga text, hade inte tänk visa den för någon annan, då hade jag nog textat finare. Hoppas det blir lika gott för dig och dina gäster. Du får berätta hur det artade sig. Kram

 3. Så tråkigt att det inte fungerade med din mammas färdtjänst. Förstår att det blev en stor besvikelse. Jag menar hur svårt kan det vara.
  Stompad potatis gör vi lite då och då och det blir väldigt gott 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s