Nu e de jul igen

4604E7E5-A804-4CB7-A9EF-042F84CCC58A.gif

Kära vänner nu står julen och knackar på dörren. De flesta av oss känner nog stressen vilket även jag gör från soffans djup. Förr var den här veckan en enormt lång lista på allt jag skulle, laga mat och baka till julbordet.

Under ungarnas uppväxt kom nära och kära hem till oss och det förväntades att jag som kvinna, husmor skulle laga allt själv, bortsett från lutfisken, den köpte min mamma med sig, det var en dyr utgift för oss med småbarn. Nu pratar jag om ett riktigt hemlagat julbord inte något nedbantat, för att man inte skulle få dåligt samvete som kunde frossa i så mycket god mat.

I nutid är det dottern som håller i vispen och allt fixande, skillnaden är att vi alla tar med oss hemlagad mat och bygger upp ett julbord som skulle passa på vilket tjusigt påkostat julbord som helst.

Jag och maken har våra två stående rätter till julbordet med oss, jag gör sillsallad och Anders gravar lax, ibland händer det att vi plussar på med hemlagad paté och rätt sås, som jag inte kan stava till. Men i år kommer maken göra en smördegspaj med karamelliserad lök som extra.

Fem barnbarn är 15-20 paket och sen handlar jag från mamma till ungarna. I år blir det mest kläder, böcker och enstaka leksaker. Fy farao så jobbigt att komma ihåg alla på rätt sätt, inte för lite och inte för mycket. Sen lite vett över det hela också.

Imorgon ska jag baka saffranskladdkaka med mandelmassa som ska serverad med vispad grädde och frusna lingon, sen muffins med kanel och socker på toppen till vår lilla julfest med mamma på söndag. Då samlas vi där med kaffe och paket för en trevlig stund.

Nu snurrar vi på tills denna juls galenskap lägger sig, en galenskap jag trots allt tycker mycket om.

Jag önskar er alla en Härlig och Fantastisk Jul!

19 kommentarer på “Nu e de jul igen

 1. Ja, tänk vad mycket man styrde med till julen förr … fattar inte hur man hann och hur man orkade …
  Numer gör vi som ni – tar med oss några rätter och beger oss till ena sonen … bekvämt och lagom avslappnat 🙂
  Vill önska dig och familjen en God Jul!

 2. Jag är uppvuxen med en mamma som inte alls var road av matlagning så några tvång på hemgjort har aldrig funnits med. Väldigt befriande faktiskt att ha en mamma som låg många år före sin tid när det gällde kvinnans roll i hemmet.

  Själv tycker jag om matlagning och bakning men vägrar att stressa så här kommer sillen från ICA! Viktigast för mig är att man träffas och har det trevligt tillsammans. Min ”praktiska syn” på det hela kan också bero på att jag inte tycker om julmat…

  Trevlig lördag!

  1. Hahaha fanns många förklaring till ett avslappnat julbord, en mamma som inte gillade att laga mat blev en dotter som inte gillade julmat. Men växer man upp i en familj, släkt där alla med nöje och stor skicklighet lagar mat året runt. Då får man med sig en glädje och stolthet i själva matlagandet och bjudandet. Men nu firar vi jul på det vis var och en känner sig hemma i och nöjd med. Kram o skön jul! ❤

 3. Här har vi konstaterat och bestämt att det bara är favoriterna som skall stå på bordet, sedan om det är samma på midsommar kvittar 🙂 Mammas Jansson skall vara på bordet. Köttbullarna har blivit större sedan pappa försvann. Han ville ha små små och då fick han rulla dem själv ha ha.. Enkelt och bra. Annars blir det rester som man tröttnar duktigt på. Kalkon på juldagskvällen är ett av våra måsten. Nästan bästa målet på hela julen. Vi skulle blivit fler som vill ha andra kompletterande smaker men plötsligt tvärvände de och stannar hemma. Misstänker varför och jag tror att samtliga tre är väldigt besvikna men stannar för husfridens skull – inte värt att säga mer än så. Men jag är inte förvånad.. Nåja, vi som samlas kommer att ha det väldigt mysigt. Det brukar vi i alla fall ha. Julklappar kommer det att bli. Annars blir några vådligt besvikna om vi inte behåller traditionen. Kidsen börjar komma upp i ålder nu och uppskattar hur det varit med traditionerna. Man börjar inse att de växer upp till unga vuxna. Nåväl, jul blir det, jul passeras och snart blir det äntligen ett nytt år. 2019 kommer inte läggas i favoritpåsen, men jag hoppas att det blir ett bättre 2020.

  Hoppas att du får en varm och go’ jul med de dina och ett gott slut och nytt år. ♥ Kramiz ♥

  1. Här får alla laga vad de vill och ta med, så någon vill ha revbensspjäll, köttbullar, prinskorv. Sånt är för mig inget julbord, vardagsmat de två sista, så det får vissa äta för sig själva, men småbarnen äter gärna. Smaken är som baken, tur är väl det.

   Själva julafton … kul med ungarna och de andra, sen är det TV som gäller, alla vet vad svenska folket gör kl 15.00. Sen brukar jag känna mig stressad, vill att maten kommer igång, koka potatisen, duka upp maten, så det inte blir så sent för ungarna, det ska ju ätas i evighet och sen ska det diskas och plockas undan.
   Sen kommer de vuxna männens hemliga prat om vem som ska ta på sig skägget börja och när män ska prata om så viktiga saker tar de alltid lång tid. Det ska letas paket till varje barn i den kopiösa julklappshögen runt granen och i svarta säckar. Sen pratas det och pratas och ungarna gnölar och gnäller i den konstanta spänningen i när sjutton tomten kommer?

   Själv brukar jag ärligt bli irriterad för att det dras ut på tiden, sen ska paketen öppnas och det tar också tid. Några vuxna ska prata och prata när en liten Nisse försöker läsa vem paketen är till.
   För mig är detta ungarnas stund, de vuxna kan hålla truten och assistera de små.

   Jag känner mig lite som ett barn, jag vill öppna klapparna, men vi har bestämt att vi öppnar en i taget efter barnens öppnande, så alla ser vad alla har fått. Då har vi vuxna som pratar in i kaklet, hör inte när det är deras tur att öppna, de har skrivit rim som ska läsas och divideras om, skrattas och tolkas. Timme efter timme efter timma, när klockan närmar sig 22-23 och de ännu inte är färdiga, inte bryr de sig om att värdparet har hållit på sedan morgonen, deras barn behöver komma i säng, deras hem behöver en sista svängstädning för att kunna komma upp nästa morgon och bara mysa. Vi har rest oss och påpekat att det verkligen är dags att tacka för sig och åka hem. Men de låter sig inte störas …
   Men visst har vi haft det trevligt, skrattat gott, ätit toppengod julmat, smaskigt kaffebröd till kaffet och allt hemgjort godis, inte kan man klaga då, på annat än egoistiska vuxna.

   Ta två släkter och slå ihop dem, för oss har det gått väldigt bra, vi trivs och har firat på längden och bredden under åren. Men nog kan det även gnissla ibland, att alla träffas och allt är sockersött är nog mest folks behov av att visa yta, blank och fin, evigt leende, lyckliga. Hahaha men Go Jul! ❤

  1. Saffranskladdkaka med mandelmjöl
   KladdkakaJulGlutenfritt
   En riktigt god och kladdig kladdkaka med saffran är svårslaget! Den här versionen innehåller även mandelmassa vilket gör den extra saftig och krämig.
   Du behöver
   150 g smör
   2 ägg
   2 dl strösocker
   1 g saffran
   0,5 tsk salt
   1 dl mandelmjöl
   2 dl majsmjöl
   150 g mandelmassa
   grädde, vispad
   lingon, frysta
   Gör så här
   Sätt ugnen på 175 grader, inte varmluft.
   Smält smöret och rör ihop det med ägg, socker, saffran, salt, mandelmjöl, majsmjöl och riven mandelmassa.
   Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 22 cm i diameter.
   Baka i 175 grader i 20-25 minuter.
   Låt kakan svalna innan servering.
   Servera gärna med vispad grädde och frysta lingon.

  2. Den blev god fast gör den i en sockerkaksform med avtagbar botten, så det blir en kladdkaka. Lingonens syrlighet var god med kakan och grädde. Passar utmärkt till din födelsedag. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s