Vem är prioriterad i samhället?

Solen strålar och jag kisade när rullgardinen drogs upp, aha sista krampaktiga solen innan helgen kommer. För nog är det ofta så att ljuset flödar på vardagarna, om det överhuvudtaget bjuder till. Så kliver det arbetande folket upp på lördagen till en grå dag och då tycker jag det är både orättvist och konstigt hur solen lyckas undvika helger.

Här händer inte mycket i mitt instängda läge, ibland fattar jag inte vart tiden tar vägen. ”Jag ska bara” tänker jag och så är klockan redan tre och jag har inte ätit lunch eller druckit eftermiddagskaffe.

ECCDA11A-7931-4E92-B64B-3F4E707EAC9C

Jag har nu tagit som vana att dränka en tvättlappar av papp med ytdesinfektion och torkar mig ut genom huset när Frasse och jag går ut. Vår dörrs handtag, hissens handtag, hissknapparna och så portens handtag. Pappret kastar jag i sopen utanför huset, lätt som en plätt. Min insats för att hjälpa till, tänk om alla kunde göra en liten insats varje dag. Maken sa att det syns på hissknapparna, de är rena och fina nu. 😉

Så ringer sonen på väg till jobb, sa han Jönköping? Upprört berättade han att vårt stora Ica kvantum var tomt, länsat på allt, stod bara lite burkar med oliver kvar. Denna totala hysteri, på ett vis fattar jag hur vi människor tänker, stängs hela Stockholm av … hur länge är alla chaufförer friska nog att köra ut ut alla matvaror och annat. Här har de ju slutat ta prover på folk, bara på de som läggs in på sjukhus, och de som ska få hjälp är de sk riskgrupperna som verkar vara alla gamla över 80 år. Alla andra förväntas ta hand om sig själva. Att de så totalt släpper topsning och uppföljning, kan bara betyda att monstret har tagit över. Senfärdiga som vanligt med handling i rätt tid, hjälpte inte ens att en italiensk professor som kan sin sak, sa vad vi borde göra i tid, vad Kina gjorde för att få siffrorna att stanna upp, vända och gå ner. Nej o nej, i Sverige tar vi aldrig tag i det där sista som behövs för att komma till skott. Hafsverk eller inget alls.

Sonen hade pratat med kolleger som berättade att folk inte höll på som i Stockholm, så där var affärerna fulla av sånt affärer ska vara fyllda med. Så sonen kan handla mat med sig hem till familjen.

Moral, etik är det 90-åringars liv vi ska värna om, lägga dem i alla respiratorer vi har? Nu satte nog någon moralist morgonkaffet i vrångstrupen, varsågod hosta på du, dina oflexibla tankar behöver nog skakas om. Men dessa frågor är något vi redan borde ha haft många, fria och djupa diskussioner om. Vilka är prioriterade i ett samhälle i nöd, med för lite sängplatser, för lite skyddsutrustning till vårdpersonal och för den delen för lite alkogel även till oss alla vanliga. Ja, vem ska ha rätt till den lilla vård som finns?

Det där samhället vi växte upp i, det samhällets tankar och känsla för sina medborgare, finns inte längre. Det mesta låter fint på ytan, ser snyggt ut på politikernas papper, men i verkligheten, levs inte mycket upp till det skrivna ordet.

Jaha, nu blev det tungt tugg idag, jag tänker nu ta tag i dagen, vi ska sprita oss ut Frasse och jag, det ska packas för landet.

Trevlig helg!

10 kommentarer på “Vem är prioriterad i samhället?

 1. Du är förmodligen den, i min radie av människor, som är sämst garderad för en infektion av Corona. Du och de som har nedsatt immunförsvar måste tas på allvar. Lita på det. Du har dessutom en viss vana (antar jag) att förbygga – vara beredd. Eller hur? Men ändå åker du dit då och då. Eller hur där också?

  Den del av befolkningen som handskats med sjukvård har lite i ryggraden om att skydda sig. Själv har jag fortfarande kvar både skyddshandskar, munskydd och sprit, men inte trodde jag att de kanske skulle vara så bra att ha kvar. Funderar allvarligt på att använda detta vid min frånvaro hemifrån min isolerade värld i nästa vecka. Tar med dem i väskan iaf. Sen tänker jag skriva namnet på de som kör mig för att veta någorlunda vem som smittat mig eller jag dem. Uppföljning om inte annat.
  Klurigt och klokt av dig att sprita här och där i din väg. Jag använder alltid knogen när jag trycker på hissknapparna. Det har jag t.o.m. lärt mina barnbarn. Alla grepp händerna gör i något är alltid bra att fundera över. Kan jag göra på annat vis? – liksom.

  Ja du… råd och dåd i alla former. Nu ska vi få låna pengar av bankerna för att överleva både vad gäller företag eller det privata. Moahahaha… det ska betalas tillbaka. Eller va? Världsbanken njuter troligtvis. Snart har de hela världen under klacken till 100%.

  Gör som du brukar. Sköt om dig väl och sträck på dig ifall någon tycker du är för försiktig. Visa fingret om inte annat 😉 Kram ❤

 2. Jag ligger risigt till ok, men jag har viss vana att hålla mig undan och ta hand om mig själv. Jag har funderat en massa, har avbokat allt utom besöket hos polisen för att skaffa ett nytt leg. Men jag kom fram till att avboka det också, stannar kvar på landet från ikväll, där borde jag klara mig.
  Som sagt solen visar sig från goda sidan och jag tittade på Hem till gården som jag brukar och sen ut med Frasse. Men jag satt här och blev könstig i huvve, som att sitta och svimma, tog trycket 71/45 och pulsen var ”låg” 76, apparaten visade att hjärtat inte skötte sig. Detta är så in i hoppsan skitjobbigt, jag vill gå ut med Frasse, men måste sansa mig och hoppas att trycket ökar. Det gör det, men jag vet ju varken när det kommer eller när det slutar.

  Japp, knogen är också min vän som får trycka på knappar, men jag har inte visat det för T. Ska jag göra någon gång framöver.

  Vem drömmer inte om att vakna som förr, med helt vanliga problem? Ingen Corona, inga kriminella äckel som våldför sig på våra kvinnor, barn, gamla, sugande ut våra surt tjänade skattekronor. Varför ter sig förr bättre än nuet. Sug på den den, som orkar!
  Nu hasar vi ut me plit i näven!
  Kramsingen o så underbart att det snart är dags för Dig!

 3. Visst blir man frustrerad att Sveriges regering och ansvariga är så senfärdiga med allt. Precis som de alltid tänker att det händer inte här. Istället lägger man skattebetalarnas pengar på en djäkla bro som forslas från Kina och en saluhall på Östermalm som de rika ska handla i.
  Ibland kokar jag när jag läser alla dumheter och grodor som politikerna häver ur sig.
  Här stängs skolorna på måndag och barnen erbjuds fjärrundervisning.
  Du gör rätt i att fly ut på landet. Håll dig undan. kram

  1. Jag sitter här och muttrar med dig, både bron och saluhallen är saker jag blir galen på. Våra gemensamma pengar är de inte ett dugg rädda om, tro sjutton det går åt när de gör det dyraste av allt de tar i.

 4. Man har fått det att vända i Kina men även i Sydkorea. När det gäller att stänga skolorna eller inte i Sverige är ett av argumenten ”elevernas rätt till utbildning”. Blir det skarpt läge så strutar även jag som lärare i den rätten. Med dagens moderna teknik har våra elever digitala läromedel och kan enkelt via instruktioner arbeta med det hemifrån. Sedan kanske stängda skolor skulle göra att andra sektorer tappar personal så vad som är rätt eller fel är svårt. Även om barn inte blir speciellt sjuka så har de ett stort kontaktnät vilket inte ska underskattas när det gäller spridningen.

  Om det stod i valet mellan att lägga en nittioåring i respirator eller en yngre människa så vet jag vad jag tycker. Så krass är jag.

  Kram

  1. Lika krass är jag! Vore bättre de stängde skolorna i två veckor till att börja med, ungarna får väl starta sommarlovet lite senar och ta igen studierna.

 5. Vi bor själv inte så lång bort bort från Jönköping. Men än så länge märks det inte av nån hamstringshysteri i affärerna, men det kan ändras kvickt. Ta hand om dig. Kram.

  1. Maken åkte in till vårt centrum, hoppade in på Coop som hade allt vi behövde. Så nu är jag ”dumpad” hahaha på landet för hur lång tid vete gudarna? Ja, nu tar vi hand om oss, så vi alla slipper viruset. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s