Om en liten fågels död och det ofattbara

Gårdagens strålande har nu bytts ut mot gråväder och blåst, jag vaknade tidigare än igår med stel och stapplig kropp. Upp och borsta tänder, dra på kläder med nattlinnet kvar, för jag tänkte inte promenera iväg med Frasse idag, han får flänga runt på tomten med mig.

Jag gick långsamt runt och Frasse gjorde sitt, perfekt, bara fram med en bajspåse. Han sprang runt och jag trampade också runt, ser något rött liggande bakom huset, en död Domherre. Jag tog upp den i en plastpåse och kände sorg över att en så perfekt varelse var död. En av mina favoritfåglar, de håller ihop, honan och hanen hela livet och jag funderar över om fågeln var en singelherre eller om en hona nu sörjde sin make.

Så många småfåglar det nu finns, så borde jag oftare se döda på marken, jag har bara hittar två på vår tomt på många år och en svala hemma i stan. Svalan upptäckte jag och T, han var liten då, så det här med död fågel var så konstigt. Konstigt även för mig, för vem har sett en svala på så nära håll, helt stilla? Jag är så blödig att jag får stort påslag av sorg, fast jag redan som liten lärde mig om livets gång, även för djur. Jag tror att ”instrumentet” där inne är finstämt hos de flesta av oss, om vi bara stannar upp och känner in vårt inre.
769BAFE8-52BE-4097-A718-8300314EB6CE

Igår tog det bara stopp i mig, när allt jag skrollade fram bara var Corona hit och Corona dit, myndigheternas dirigering, politikernas tafatta ord, ekonomi, företagsdöd, skatter, skulder, lån, privatläkares upplevelser, alla förstå sig påare, ledarskribenters trumpetande, fåtal fd sjukas upplevelse numera friska, hamstring, döden, döden, lungmos och övergivna sjuka utan respirator. Framtida scenario väcker bilder inom mig från pestens tid, där döda låg i högar, kryssmärkta dörrar där döden hämtades i kärror och slängdes i travar i väntan på bättre tider.

Nyheterna förmedlar tomma tysta städer i Europa, insjuknande och antalet döda förmedlas tystare, bästa sättet att inte låssas om att något händer, är ju att som Sverige inte ens kolla vad som händer, med folk utanför sjukhusen. Våra kvällstidningar har slagit upp rena krigsrubrikerna, stabilt pålitliga som vanlig i att skrämma skiten ur folk. Vill du ha fakta får du betala extra för att få tillgång till kvällstidningarnas information. Att vi betalar skatter för att de ska överleva och tjäna pengar, betyder inte att de anser sig ha någon som helst ansvar/skyldighet att dela fakta, information för att lugna befolkningen, hjälpa till.

Tänker på vänner och bekanta som som mig är den riskgrupp med sämst möjlighet att överleva. Alla mina njurvänner, några med KOL och andra lungsjuka, alla äldre släkt och vänner. Jag får panik av alla känslor, samtidigt som jag stänger av för att inte må så dåligt. Här sitter jag i en stuga på landet, vårt lilla paradis, men jag sitter här för att överleva, sitter här för att det i en ev framtid, ska finnas plats för mig på sjukhuset om/när jag blir sjuk. Men vi alla förstår ju hur otroligt illa ekvationen med Europas minsta antal sängplatser/respiratorer går ihop.

När staten nu vill dra ut på insjuknandet i det längsta, för att vården ska kunna ta hand om en del av de sjuka. Tänker att politikerna vill rädda ansiktet inför det kommande avslöjandet av helt undergrävda, ekonomiskt totalt utarmande som politikerna har gjort mot vår sjukvård. Total kaos!

Om insjuknandet hos befolkningen går långsamt, kanske det inte blir lika avslöjande, svart på vitt att vi har sämst tillgång till vård, sängar, respiratorer, sköterskor, läkare, undersköterskor i hela Europa. Som om inte det räcker har vi dessa landsting som inte klarar av sitt jobb, fd politiker som plötsligt ska bestämma över liv och död. Hur det har gått, vet vi redan och ännu mer om eländet nu, vårdpersonalen har inte skyddsutrustning nog eller provkit. Arma, arma vårdpersonal alla kategorier, med så gniden usel politisk ledning. Gör som Norge ta bort landstingen, spara liv, spara pengar, få lösningar på det trams som nu tillåts gräva ner svensk sjukvård.

Men nu vill jag avsluta med  ❤️👍✌️till Bergalott som i nuet äntligen får en ny höft. Måtte vården göra sitt bästa för hennes som i grevens tid, får det hon är i behov av, för ett bra liv utan värk. ❤️
Nu pratas det om att inplanerad vård ska läggas ner, alla vårdplatser behövs till Coronas offer.

Hur kunde politikerna göra så här mot oss, hur kunde vi tillåta dem att rasera vår vård?

 

9 kommentarer på “Om en liten fågels död och det ofattbara

 1. Så bra skrivet. Det sista du skriver om Bergalott bevisar att du har fullkomligt rätt i det här inlägget.
  Hon satt med plastband runt handleden och var beredd, men att det då kliver in en fe i salen och säger att, tyvärr – hon får åka hem igen utan åtgärd.
  Revirpinkandet om gränser hade nått fram och slaget var förlorat.

  När jag var liten så hade vi barn i byn en särskild begravningsplats för fåglar som vi hittade döda. Vi lade dem i askar och bäddade ner dem och så hölls någon form av andakt av oss ungar. Jag var nog mist då så jag kommer inte ihåg så mycket men jag skulle än idag kunna peka ut platsen som var en glänta mitt i skogen.
  Kraaaaaam ❤

 2. Nääää, tror inte det är sant sitter bara och säger Nää Nää! Far å bada det var det jävligaste! Det skulle de banne mig vetat redan igår, nä fy faAn som jag säger! 🤬👿👎🏿
  Nu går jag ut med Frasse, måste lugna ner mig blir så upprörd.
  ❤ ❤ ❤

 3. Vi räddade en duvunge en gång och gav den mat. Det var så fint när pappa,mamma och ett syskon duva kom och hämtade den. De satt länge på grannens garagetak och tittade på oss där vi satt på vår bänk i trädgården. Den var tilltufsad och varje år kom den tillbaka. Den brukade följa oss när vi gick med hundarna.
  Denna corona håller på att göra mig galen och jag har slutat läsa i tidningarna om den. Sitter själv med viruset i kroppen och har läst vad som gäller för oss här nere.

  Vem var det som sade att Sveriges beredskap är god? Inte jag för jag visste att den var urusel. Här i Frankrike är resurserna bättre och man har satt in militären för att forsla sjuka mellan sjukhusen.

  Jösses så tyst det är ute, bara fågelkvitter som hörs. Rätt skönt faktiskt.
  /Kram

  1. Så gulligt med duvan, djuren minns, kan inte fatta folk som inte tror att djur har känslor och minne. Det är som våra två kråkor, de är modiga när jag är ute, då kan en sätta sig på altanräcket några meter ifrån mig. Då snackar jag med den, säger att han ska sitta kvar. Så hämtar jag något jag kastar ut.
   Usch att du skulle få viruset, läskigt. Har du hög feber? Är det som en kraftig förkylning? Måtte du krya på dig, jag sitter bra på landet. Har maken din fått viruset?
   Kram

  2. Det är som ett mellanting mellan förkylning och influensa. Alvedon och man klarar sig. JR börjar få det tror jag då hans näsa rinner som ett vattenfall och så är han trött.

 4. Äsch då, hoppas han inte packar ihop totalt, läskigt med allt det här man inte vet något om, ifall man får det och hur dålig man blir? Kram på er! ❤

 5. Det är verkligen illa att Sverige har minskat så mycket på antalet vårdplatser. Nu när det blir skarpt läge kan det visa sig vara ödesdigert. Det är helt enkelt något avgörande fel med hur sjukvården är organiserad.

  Jag blir också helt matt på alla dessa nyheter som är det enda man ser. Numera kollar jag läget på morgonen och på kvällen men sedan får det faktiskt vara.

  Kram

  1. Ja, det är verkligen ett stort fel i organisationen, värst är väl landstingen, eller kallar de sig ”regionerna någonting” nu? Staten behöver inte åka längre än till Norge för att ta reda på hur man tar bort landstingen. Men de vill väl aldrig förbättra något. Morrr!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s