Ett faktainlägg om varför äldre inte får syrgas.

Dessa fakta borde alla veta!

Ett inlägg jag lånade från Charlotte Arborén. Så himla bra, så här ligger det till med boenden och varför de inte flyttar de gamla när de drabbas av Corona.
Jag vet att det är så på boenden, att de kommer in så sent att de dör på en till tre månader, utan Corona.

För att förstå VARFÖR dessa äldre inte bara kan slängas in i ett tält och bli friska av syrgas så måste man ha vissa saker som förklarar:
1. Äldre på boendena i dag är redan i så oerhört dåligt fysiskt skick när de får en boende plats att medellängden för att leva där är 1-3 månader innan död. Detta UTAN pandemi.
Artikel från 2014 och läget har FÖRVÄRRATS avsevärt.
https://www.svt.se/…/allt-farre-far-plats-pa-aldreboende
2. Dessa redan sjuka och mkt sköra äldre drabbas en respiratorisk sjukdom som ffa ger problem att orka andas UT ordentligt och befria kroppen från koldioxid. Inte att dra IN och syresätta. Syrgas gör alltså INGENTING för de som är i så dåligt skick. Infektionen ger desutom slem som sitter hårt i lungorna. Om man då skulle välja en Bi-pap behandling så trycker man NER slemmet och vätskan längre ner i lungorna. Samt att trycket från maskinen kan vara rent värre för en gammal människas sjuka och trasiga lungor.
3. När kroppen inte kan göra sig av med koldioxid med rejäl utandning, så påverkas syrabasbalansen i blodet. Personen blir snabbt ”sur” vilket är mkt farligt eftersom kroppen gör ALLT för att kompensera för att få ph’t att normaliseras. Detta görs genom att alla organ börjar arbeta och sända ut och sluta producera diverse hormoner och system vilket inom mkt kort tid orsakar total organsvikt. Detta är ett stadie som inte går att reversera knappt på en ung och väsentligt frisk människa. (detta är troligen även orsaken till att diabetiker inte klarar sjukdomen så bra då de lätt blir försurade när insulin och socker inte kan kontrolleras. Det är livsfarligt för diabetiker att därför drabbas av influensa, calici etc.)
Med detta i tanken så ska man veta att patienter ”nollas” dagligen på sjukhus när man edömer att deras kroppar skadas mer eller orsakar snabbare död av att sätta in olika behandlingar eller livsuppehållande åtgärder. Detta är alltså inget nytt. Tyvärr drabbas dessa äldre av denna respiratoriska infektion som snabbt förstör lungorna och andningen och medför att ingen behandling kan hjälpa dom. Syrgas är inget mirakelmedel som gör dessa patienter friska eller ens bättre. Deras kroppar klarar inte av att lungorna drabbas så hårt. De flesta äldre har lunginflammation i livets slutskede då de är sängliggande och inte orkar hosta eller andas. Så lägg till de symtom som kräver oerhört mkt även av tidigare friska med Covid19.
Problemet är att några puckon dragit in skiten på boendena från början. Detta är en dödande sjukdom utan nåd för dessa människor.

5586DF55-C6DE-4013-9250-6E10E68AE366

17 kommentarer på “Ett faktainlägg om varför äldre inte får syrgas.

 1. Tyvärr är många på boenden redan väldigt dåliga och svaga och klarar inte en intensivvårdsbehandling. Men det finns faktiskt några som har gjort det vilket är upplyftande men ovanligt. Problemet är självklart att smittan har kommit in så där skulle åtgärder vidtagits mycket tidigare.

  Kram och god söndag!

 2. Ja så är det .
  Jag blir ledsen när jag läser om att folk anser att sjukvården skiter i de gamla medan tält står oanvända. Detta är en anledning t ex.
  Jag tackar för att min 95åriga mamma bor själv och fortfarande mår bra även om hon har väääldigt långtråkigt

  1. Kan du fatta varför FHM eller staten inte har gått ut kraftigt med denna upplysning om hur det ligger till. Som jag vet sedan tidigare dör de flesta gamla av lunginflammation, inte ens det verkar folk veta om. Kram

 3. Mm , det hade kanske fått folk att förstå lite bättre . Det dör runt 90 000 människor varje år i Sverige . 2019 dog 88 766 personer vilket var lågt i jämförelse med tidigare år där det ligger mellan 90-92 000 . Undrar var slutsiffran stannar på i år? Jag funderar på om det kommer sluta på såå väldigt många fler.

 4. Utan att vara expert på nåt sätt, vill vara försiktig då jag uttalar mig … men håller med.
  Detta med vård i respirator är inte enkelt.
  Alla klarar inte sådan vård, har jag förstått.
  Man får mardrömmar, man ska ha god fysik för att klara vård i respirator, – andra organ tar stryk osv.

  1. Precis och de håller de tyst om, vore väl lämpligt att berätta om det så folk vet. Sen dör väldigt många äldre av lunginflammation och det är väl inte heller något som folk verkar veta. Kram

 5. Ja, intensivvård är mycket påfrestande. På mitt sjukhus formeras just nu ett rehab-team som ska bidra till att rehabilitera de som fått intensivvård. Jag citerar Socialstyrelsen som kommit med ett stöd i det arbetet:

  ”Patienter som har vårdats för covid-19 kan vara kraftigt medtagna. Särskilt intensivvård kan bli både långvarig och tuff, speciellt för de som måste vårdas i respirator. Det finns risk att musklerna försvagas, även de som används för att andas, samt att man blir undernärd. Vissa får även neurologiska och psykiska besvär.
  – Många av de som har vårdats för covid-19 kommer att behöva rehabilitering under lång tid för att undvika bestående funktionsnedsättningar.”

  1. Det låter inte som en höjdare när man kanske redan är multisjuk och över åttio år. Mer än vad en gammal kropp orkar med, men det verkar inte folk fatta. De tror att de äldre inte har rätt till tyngsta vården vi har, när det handlar om att kroppen faktiskt inte orkar leva med vad som helst hur länge som helst. Vi dör till slut i bästa fall av ålder, men döden tror ju inte folk på nu för tiden, många verkar tro att vi blir supergamla utan att kroppen är svag och just gammal, sliten.

  2. Ja, det där med döden är komplicerat för många. Som anställd i vården blir den en del av min vardag på ett ibland bisarrt sätt. Där är som det är. Lidande är däremot svårare att hålla ifrån sig känslomässigt.

   🐻

 6. Så mycket svårt ni inom vården får hantera, tror inte folk förstår det. Bara de själva slipper döden i möjligaste mån, någon annan ska finnas där nära, hålla hand. Sen får anhöriga kolla agendan och se om de möjligtvis har tid att gå på begravningen. Tur att vi inte alla är så där, men många nog. De har tappat markkänning. 🌷🌷❤️🌷🌷 Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s