Humle men inte Dumle

En strålande om än luftig dag med björkar som susar, humle som lovar och syren som doftar ikapp, för de som har lukten i behåll.

Irriterade mig på ordet hemester, sonen sa att det inte var nytt, när jag tyckte det var larv. Tänker på alla familjer som aldrig har annat än semester hemma. De har inte råd med mer, är kvar hemma under semestern. Men nu tänker jag på ordet hemester som ”tillverkats” för att Corona kom. Plötsligt måste alla vara hemma, ojoj, låt oss döpa om årets elände till något hippt att säga.

Den där hemestern har visst givit husvagns och husbilsförsäljningen en jättetopp. Undrar om de tänker på att den rara staten har lagt en massa skatt på inte bara husbilen utan också på att ha den stående på tomten året runt. Som om en privat tomt var statens P-plats.

4DDEAC98-211A-4676-B42F-2B10D06A5C66

Idag har en granne på andra sidan vägen visning av sitt hus och det är så många där och tittar att det inte är klokt. Nu ska vi alla ha hemester och då ryker de röda stugorna i en farlig fart. Jag har suttit ute och tittat på folk som vallfärdar till objektet, bilar kommer och åker. Hundar, vuxna och barn, nej, nej tänker jag ibland när hundar är med, stora rackare, vill inte ha en symfoni av hundar som skäller tillsammans mot varandra. Barn i olika åldrar pratar, hoppar och skrattar, jajaja tänker jag, kompisar till mina barnbarn.

Vem minns inte somrarna under uppväxten i hyrd stuga i stugbyn, så otroligt kul vi ungar i alla åldrar hade. Badade, tältade någon natt och for omkring, så spännande det var att leva, lite småkär i en 13-åring som inget såg. Det är så jag tänker när barnfamiljer tittar på grannens hus, dessa barn och mina barnbarn kan göra somrarna till något magiskt.

7 kommentarer på “Humle men inte Dumle

  1. Jag har haft många semestrar hemma. Min hund och jag traskade runt Göteborg och njöt av att bara vara lediga. Hade inte råd med mera men att gå är gratis. Ett spårvagnskort gjorde att jag kom ut på öarna och ändå fick njuta av skärgård. När vi kom hem igen satt vi på balkongen och njöt av de sista solstrålarna eller kurade skymning om det regnade.
    Kan berätta att jag varken är bitter eller skadad av de somrarna. /Kram och Glad måndag

  2. Har hört både ”hemester” och ”svemester” tidigare. Tror det var i sammanhang om att avstå att flyga för klimatets skull. Själv är jag bara glad att slippa resa, går helst och skrotar hemmavid. 😀

    Ta hand om dig!

    1. När ungarna växte upp var vi i stort sätt alltid i Sverige, ute med båten. Sen när de flyttat reste vi en del, sen blev det husbil och nu stugan. Jag har aldrig haft svårt att ”bara” vara hemma. Älskar vårt land.

  3. Jag har nästan i hela mitt liv semestrat hemmavid. Der är först efter att egna barn blev vuxna o flyttade hemifrån som jag o sambon började åka bort på kortare resor under semestern. Men i sommar blir det inget av med det…och det känns inte ens sorgligt, för vi trivs hemmavid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s