Mönster kaffeslurk och annat löst

Idag fick jag kontakt med en skolkompis, så roligt att höra hur livet blev för honom. Vi ska träffas med respektive på en fika på landet i sommar, det ska bli kul. Lite uppåt som jag var plockade jag fram mönster och mönsterpapper, här skulle det fixas, tanken är att sy sommarklänningar till flickorna tre. Asså jag har inte sytt på massor av år.

Upp med mönsterpappersrullen och så mönstret, rita och rita som jag har gjort så otroligt många gånger i mitt liv.
När ungarna var små sydde jag väldigt mycket till dem och till en kemtvätt vars kunder ville ha hjälp. Så jag har varit duktig, sytt bröllopsklänningar, kavaj till maken och sånt man inte ger sig på som nybörjare.
Men hahaha det var då, nu ringrostig och darrhänt. Min tanke var att sy ärmlösa klänningarna av något av alla mina aldrig använda klänningar som bara hänger. Sen finns det så klart mängder av tyger … men var, förmodligen nerpackat i källaren.

Så när jag nästan är klar med mönstret kommer jag på att NU just NU ska jag testa att göra det där kaffet det plötsligt stod om överallt, till och med kvällsprogrammet i SVT hade en som visade hur man gjorde. Vad det heter? Måste kolla minns inte just nu. Här kommer det … Dalgona coffee Koreansk kaffedrink.

Till två personer i en vispbar bunke 4 msk socker, 4 msk snabbkaffe och häll över 4 msk kokande vatten. Vispa av bara sjutton 2-3 minuter, blir tjockt, lite pösigt. I höga kaffeglas, lägg i ett gäng isbitar och häll på 2 dl mjölk i varje glas, toppa med skummet. Det var gott, men jag tycker det var rätt starkt själva skummet, nästa gång ska jag inte ta så mycket ovanpå mjölken och isen.

Min man satt och konfererade med flera på sitt jobb, han jobbar ju hemifrån som alla som kan. Han undrade vad sjutton jag gjorde, vispa på högsta, kastade ispåsen upprepade gånger i golvet för att dela på isbitarna och några satt ändå ihop och kastades på diskbänken några gånger. Jag skulle också undrat vad det var för oljud hahaha!

Tillbaka till att sy, i min kreativa yra tog jag fram kartongen med alla mönster. Tänker sätta mig och drömma lite, tänkte sy mjukisbyxor till femåringen och elvaåringen eller T-shirt. Leta lätta mönster, det blir som att börja om, antar att det är som att cykla, har man en gång lärt sig, så sitter det där det ska, när man prövar. Men vingligt lär det bli, minns inte ens hur symaskinen träs.

Idag ringde en av njurläkarna mig. Oroat mig att jag har en urinvägsinfektion på väg. Tänkte redan i söndags att jag ville kolla det hela, ringde njuravdelningen på söndagskvällen och fick via en sköterska remiss att lämna kissprov. Idag ringde läkaren och provet var ok. Himmel och hav vilken lycka, jag är så skiträdd för UVI, framförallt blir jag så sjuk och det tar så lång tid att bli frisk. Sen väldigt rädd att det ska gå uppåt, har ju bara en njure, donerad av en vän.

Eftervården av min njure har varit så himla bra, jag litar verkligen på dem, hittills har allt fungerat så bra. ❤️

9FFE3E10-B1CD-4020-BF13-262B195BCEFE

Nu planerar sonen och jag för midsommar, han kör förrätten med sill på olika vis och jag det vi grillar och allt runt det. Sen har jag ett recept på en tårta med hembakt botten, lemon curd, grädde och jordgubbar som blir årets midsommartårta. Det är sonen som lagar all mat i deras hem, han är verkligen duktig, dottern likaså. Något jag är väldigt stolt över, att båda blev som mig med matlagning, intresset och lusten att planera och laga mat både till vardags och fest. Bakar gör inte sonen, det gör hans fru så gott. Men min dotter hon kan också baka, där dräller det ut surdegsbröd, tårtbottnar och gud vet allt ur ugnen. Tror hennes yngsta snuffla kommer bli som oss matmänniskor, åt hennes bullar sist vi träffades, så fina, runda med god fyllning och hon är tre år. Det ska börjas i tid … våra stod ofta vid spisen på en stol för att steka mat.

Nej för tusan nu ska jag fixa klart med mönstret.

Fridens!

4 kommentarer på “Mönster kaffeslurk och annat löst

 1. Jag blir också orolig när det känns som urinvägsinfektion då min njure kan koppla ur. Som jag berättat har jag en hästskonjure som fungerar på en tredjedel av skon. Liten men naggande god som jobbar på av bara den.
  Min mamma och min gudmor som jag bodde hos som liten var sömmerskor båda två. Min gudmor hade egen atelje och jag var på modevisningar med henne i Paris. Så det första jag fick när jag flyttade hemifrån var en symaskin. Nuförtiden syr jag inte så mycket utan det blir mest lagningar och sådant. /Kram

 2. Bra att den lille jobbar på, tänk att det räcker med en.
  Men så spännande med mamma och gudmors syende och att du fick hänga med påmodevisning i Paris.
  Det var min mamma som sydde till familjen, syrran och jag var de första med utsvängda byxor och blev i början lite retade. 😃 Typiskt ungar att retas, sen ville alla ha samma.
  Så vi var fint klädda genom åren och hennes syende smittade av sig vilket jag är glad för.
  Kram

 3. Haha, så du har nu också testat den koreanska kaffedrycken. Läste om den i majnumret av Buffé-tidningen och tyckte det var märkligt att man kunde vispa upp vatten så det liknade vispad grädde, fast utan fett. Klart jag måste prova. Läste dock några kommentarer om att det blev väldigt sött alternativt väldigt bittert, så jag ändrade proportionerna till 4 msk vatten, 2,5 msk socker och 2 msk snabbkaffepulver, vilket passade min smak. Fluffet serverades ovanpå ett glas med varmt mjölkkaffe (ca 1,5-2 dl mjölk som värms med en rågad tsk kaffepulver). Perfekt efter en middag då det blir både dessert och kaffe på maten i ett. 🙂

  1. Dit recept ska jag skriva av för det var både för starkt och för sött, gillade det bättre ju längre ner i mjölken och isen jag kom. Så du värmde mjölken, det är mog inte heller så dumt. Kul var det att pröva något nytt. Kram 🌸🌺🌸🌺

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s