Jag har blivit grå…

Det här med hår på skallen vill jag prata om.

Som en riktig lintott föds jag, med pottfrisyr a la 50-talet växer jag upp, spikrakt inte en pytteliten virvel en gång. Genom åren hänger inte bara det väldigt blonda med, utan det spikraka släpper inte taget. Efter sommarlov undrar kompisar vad jag har gjort med mitt hår? Kritvitt! Svaret är: solen, salta bad, vinden, skärgården, båtar och hav, allt har gjort sitt.

Sen föds det barn och håret mörknar lite, men bara lite. Åren går och en antydan till fall kan skönjas baktill, frissan påpekar att jag har fall i håret. Det var med stolthet och stor glädje jag mottog dessa ord, jag som genom åren stått ut med permanentvätskor och allsköns piffande för att bli efterlängtat lockhårig. Min danska pappa var väldigt lockhårig, men som vanligt verkar inte döttrar ärva pappors lockar. Irriterande minst sagt.

Hårfärgen blandas nu med ständigt mörkare tåtar, det slingas ett par gånger om året till någon som jag känner igen, när jag tittar mig i spegeln. Men hallå, var tog hon vägen blondinen ”den äkta varan,” hur kan man komma på tanken att tillåta en sån förändring?

Åren de bara går och sjukdom tillsammans med medicinering bjuder plötsligt på lockar både på sidorna och baktill, redigt minsann, men luggen förblir rak. I samma veva blir håret riktigt mörkt baktill och nu jäklar har det plötsligt blivit ljusare grått framtill. Jag minns att min dotter sa något om att jag hade blivit gråhårig och även morbrors (Roffe som dog) fru sa att det var väldigt snyggt med slingorna/hårfärgen, det var förra sommaren. Men inte förrän igår förstod jag att det snygga handlar om slingor tillsammans med det grå.

Alla dessa ord för att komma fram till att jag har blivit gråhårig och lockig i mitt tjocka hår, som alla frisörer till sin förtjusning konstaterat, tjockleken. Gråhårig, det tål att tänka på, står framför spegel och liksom snegla på luggen från olika sidor. Ifrågasättande, är jag verkligen gråhårig, är det så?

Jag har alltid tyckt det varit snyggt med grått hår. Vissa sorters grått hår, jag är ännu inte säker på vad jag själv är för sorts gråhårig, men slingas måste det fram i vår.

Var iväg och lämnade blodprov på förmiddagen, en sänkning av en medicin måste koncentrationen i blodet kontrolleras. Grått och blött, skitigt och nött, utevistelse gör mig mest trött.

Nu ska jag sätta på TV:n och se Hem till gården medans stickorna går varma. Tovade vantar på gång till goa svärdottern, hon jobbar som pedagog med barn i särskolan, de är ofta ute med ungarna. Då behöver man extra varma vantar.

Tjing! 🌿⭐️🐕⭐️🌿

6 kommentarer på “Jag har blivit grå…

  1. Om natten er alle katte grå.
    Ursprung Danmark säger den som googlat fram denna trösterika information. Så helt klart…. du får skylla på pappsingen 😉 😀

  2. Tunnt blont hår som de tyckte synd om mig för att jag fått tiöö skiöönad från min rödhåriga syster som hade lätt affromodell. Mitt gick över.. blev rejält tjockt hår. Mjula men många strån. Jobbat hårt för livet som blondin sedan början av 90-ralet. Nu fick det växa ut då vattnet gjorde det bleka gröntonat och jag tappar mycket. Det som smyger sig tillbaka är grått, grovt och spretar lite som det vill. Less på att invänta alla nya virvlar och håret som lägger sig som det vill både utan och med stelmedel och kamp med plattången. Så länge jag rötar runt här hemma dår det vara som det är. Vill gärna bli ljusgrå som mamma men jag misstänker att pappas gener än så länge har övertaget med bara några få grå strån. Farfar var likadan.

    1. Jag vet inte riktigt vad min grå färg kallas, får fråga min frissa i vår när jag tänker klippa och slinga mig. Men jag har haft perioder när jag av den starka medicinen jag äter har tappat massor av hår, tur att man har många hårstrån. Men nu var det ett tag sedan jag tappade hår. Så du är också en fd blondin? Jäkla orättvist, men tur att slingorna trivs med mitt grå. 🍃🦉🍃

    2. Men söte pastorn, korrigeringläste uppenbarligen inte kommentaren 😄 Nog för att jag är kejko i ögonen och är allt annat än pricksäker men där fladdrade nog fingersättningen som den ville på plattan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s