Näsjobb

Så kommer jag upp med ögonen i kors, möter lycklig blöt hund, nyrastad och väntandes på frukost.
Maken fixar hundmat och brygger kaffe, själv hänger jag knappt med, morgonpigg är inte min gren, har aldrig varit.

Maken gör sina mackor och påtalar hur duktig han är som äter upp det sista av svenska salamin. Men vem är så dum att hon köper svensk salami, vem är så dum att hon glömmer att i Sverige har de socker i allt. Söt salami, nä dra mig på en kärra, så lurade vi är med detta socker i allt, för att lura oss att köpa mer.

Sen vinkar maken med en Mortadella stor nog att ha som hundtäcke, han säger att han är duktig som tar den sista, ”ludna” Mortadellan som gick ut för 17 dagar sedan. Höhöhö, knappast, han vill bara ha beröm för att han tar de sista ur två förpackningar pålägg. För vem tar de sista när jag har öppnat en ny förpackning med varmrökt eller kallrökt av något slag?

Det får nästan alltid maken göra, han lever ännu så datumen var det inget fel på. För den delen har jag en näsa som nog slår det mesta efter transplantationen, den var topp redan innan, men nu är den kusligt bra. Så misstänkt mat luktas på och kastas direkt om det luktar muck.

Undrar hur många gånger jag har avundats de som inget vidare luktsinne har. Allt äckligt man möter under ett liv, tänk så många sparade ulkningar, utan luktsinne. Minns med fasa hur jag som väldigt ung hemsamarit jo, på den tiden Dackes dagar, kallades man för något de flesta förstod vidden av. Den där Samariten som skulle ta hand om allt och lite till.

Öppnar porten och redan där möts jag av skitdoften, ber inom mig att det inte ska komma ifrån farbrorn jag är på väg till. Men lukten intensifierades ju närmare hans dörr jag kom och det blev som en kompakt mur när jag klev in till den olycklige som inte hunnit hem.

Idag vet jag att det är en fet sträng under näsan med Vicks smörj som gäller, den räddade mig senare. Men i denna samarits ungdom var det andning med öppen mun som gällde. Inte hovra för nära över blötlagda hemskheter i hink, på med gummihandskarna och flåsa på, med som sagt med öppen mun.

Nu är det min tur att göra frukost, Frasse har klämt in sig bakom baken min som vanligt, men här på landet är soffan så liten att han har tränat på sin nya stil för att få plats sedan i fredags kväll, när vi kom ut. Han har en egen tron, svart skinnfåtölj med härligt fårskinn i, men inget slår närkontakten med min ända.

Friden alla goa vänner  
Mot frukosten!

BD1C0B57-EF1A-4B57-A875-8813668ECD2C

6 kommentarer på “Näsjobb

    1. Han gillade verkligen landet, frihet att älga efter bollar husse kastade och lufsa runt med honom i lövkrattnigen, var nog tio i topp på hans lista.

    1. Gäller att passa på så länge orken står bi. Nyss hemkommen från trevlig eftermiddag hos min morbror och fru. Känner mig trött men upplivad av besöket, blev bjuden på god räksmörgås och paj till kaffet. Kram

    2. Har du sett att Margareta är på första sidan i dagens Aftonbladet. Ska sätta mig och läsa en helsidas intervju nu. Har inte köpt en kvällstidning på år och dar. kostar ju en halv pizza 😀 Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s