Sockerknarkare

Efter ännu en sömnlös natt är orken minimal, jag blir så sur av att inte kunna somna eller om jag somnar så vaknar jag efter några timmar och kan inte somna om.

Tänkte på socker när maken och jag höll på med julmaten, sillen jag la in var av typen färdig att använda och jag kokade en lag precis som det stod på burken. Hela två dl socker var det i den lilla lagen mot ½ dl i ett äldre recpet … sen skulle maken grava laxen och slog i moderna kokböcker då han funderade på att ev göra en annorlunda gravning men det slutade med den traditionella. Det är då han ser att det äldre receptet har 1 dl mindre socker än det nya receptet.

Men jag blir förbannad när det så tydligt syns hur de hela tiden ökar på vårt sockerberoende och det här att allt ska smaka sött. Nästan allt man köper i matväg har de pumpat fullt med socker och salter. Barn är nu så vanda vid att allt är sötat att det inte äter vanlig riktig mat för den smakar inte gott. Visst är det skrämmande.

Det finns så mycket som jag inte begriper … socialstyrelsen har väl i uppdrag att se efter vår hälsa? Hur kan de tillåta att företag sockrar all vår mat utan att ingripa? Vad gör det för att höja vår hälsa? Jag förstår inte att de som är satta att ha ett övergripande ansvar för ett lands hälsa inte gör ett smack. Vad har de betalt för egentligen?

Äh nu ska jag dra iväg och handla lite nya större stickor …..

9 kommentarer på “Sockerknarkare

 1. Precis.
  Varför ta mer än vad det verkligen behövs?
  Det var inte länge sedan jag smakade på mindre sockrade råvaror och det var inte min favorit direkt. Då blev jag arg på mig själv.
  Det är väl en vanesak, antar jag. Föräldrar borde vara medvetna när de matar sina barn.

  De stod i tidningen för några dagar sedan att de vill införa en extra skatt för överviktiga, för de kostar samhället pengar…
  Det är väl inte så konstigt att folk blir tjocka om de får i sig massvis med socker. Och fetma är en sjukdom, precis som anorexia. Så förstår inte vad den skatten ska ha för betydelse.

  Kram

  Jag vet precis vad du menar, vi är nog alla redan förstörda när det gäller sött i maten. Men jag tror att vi som är lite äldre har vant oss vid att hemlagad vardagsmat inte är söt. Undrar just om och hur mycket sött barnmatstillverkare sätter till? Lova mig att du kokar och mosar rotfrukter till ert lilla barn när det är dags att äta. Det är så lätt att skala lite morot, koka och så i med liten smörklick. Så går man igenom alla rotfrukterna så att de vänjer sig vid riktig mat. Sen ska du skaffa dig en bra kokbok för barnmat om du inte av dig själv är duktig redan nu på att laga mat. Man kan tex göra en vanlig vit sås och hälla upp i istärningens små fack sen fryser men det hela och kan sen slå ut alla såstärningarna i en plastpåse och ha i frysen. Bara att tina en såstärning när barnet ska äta kanske lite fisk sås och mosade grönsaker. Billigt blir det, gott och riktigt.
  Kram vännen

 2. Synd att vi inte bor närmre varandra…då hade vi fått sällskap om nätterna i o med att jag har samma problem som dig. ohh vad mycket stickat det skulle bli.
  Kanske kortisonet är en bidragande orsak till sömnlösa nätter….

 3. Ja, det tror jag det är (kortisonet) och som sagt jisses vad vi skulle sticka. Jag har precis stickat ett par vantar i grått och gult bara tummarna kvar men började på ett par enfärgade vantar som såg fina ut … så jag får ta tummarna en annan dag.
  Tror du inte att maken har blivit sjuk igen!!!! Denna gång har han öroninflammation och halsfluss jag vet snart inte vart jag ska ta vägen för att inte bli smittad. Jag har själv ont i örat och halsen från och till känner mig inte alls pigg. Men jag segar väl på ett tag till och hoppas att kroppen orkar med det hela fast det tar längre tid än för andra.

 4. Jag blir också irriterad på att det ska vara socker i allt. Jag kämpar mot allt vad sött heter. Tror nästan att jag blivit socker förgiftad här i jul om det nu finns något som heter så, eller så har jag just uppfunnit det. Jag är sugen konstant på sötsaker. Jag ska rensa mina skåp och skafferiet från allt vad sötma heter. Börja motionera äta sundare…har jag sagt det förut …ehum
  Kram

  Vi har tömt skåpen på sötsaker och jag försöker nu hålla igen måste bara ner i vikt. Motionen verkar aldrig komma igång … nu har jag fått ont i nederdelen av ryggen på vänster sida så jag har nog sträckt mig eller vad det nu kan vara.
  Kram tebaka

 5. Vill önska dig ett gott nytt år!
  När det gäller sömnen så känner jag igen mig i det men det är inte bara kortisonet utan all transplantationsmedicin kan ge sømnsvårigheter. Ibland behöver man bryta mönstret att ikke sova. Jag fick insomningstablett att ta vid behov, behövde bara ta dem i 3 dagar så var sömnen tillbaka i ruta igen. Nu hoppas jag bara att jag kan börja träna mera igen så blir också min sömn bättre.
  Kram Bibbi

  Jag har haft insomningstabletter under en lång tid och ibland hjälper inte ens de. Men det går som sagt i perioder. Du har ju varit så enormt duktig med tränandet för mig låter det som om du är i elitklass, i alla fall för transplanterade.
  Jag var in och läste om din berg och dalbana och du har verkligen haft det otur med skador och annat. Vilken kämpe du är, verkligen.
  Kram och självklart Gott Nytt År även till dig!

 6. Lagom är naturligtvis alltid bäst men sedan är jag lite förvånad. Förvånad över den sockerskräck som drabbat svenska folket. För några år sedan var det fett som skulle undvikas men nu är det ok för många.

  Nej, jag tror på en lagom avvägd kost och så en dos av motion.

  Kram

 7. Jag är så glad för att jag inte är sockerberoende… jag har inte socker på gröt eller något längre. Mannen här har bett mej handla socker för det kan inte ha vara uten men jag glömmer varje gång för att jag själv inte använder det. :o)
  Jag har också noterat att recepten innehåller mer socker nu när jag köpt en ny kokbok så man får behålla den gamla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s