Törskatesvamp

Upptäckte för ett tag sedan att en tall dött i toppen och då började jag leta information om vad det kunde vara. Jag tror att jag har hittat rätt i talldjungeln av svampar och elände en tall kan råka ut för. Titta på bilden så ser ni vad jag oroar mig för … vår gäststuga ligger inte så långt ifrån tallen och jag kan tänka mig att svampen liksom snörper av kronan när den har fått total spunk och faller ner på marken och då vill inte jag att någon i min familj eller gästhuset kommer i vägen.

Imorse ringde jag SLU för att prata med en expert, hahaha löjligt tänkt en klämdag. Att bara inbilla sig att någon skulle arbeta mer än telefonisten/receptionisten, alla lämnar fältet och med all säkerhet lämnade de statligt och kommunalt anställda sina jobb redan en halvdag innan det var något som helst som klämde eller visade på antågande semester. Jag har jobbat både komunalt, statligt och privat så jag vet precis vilka som jobbar och inte jobbar.

Men det här får man väl inte låtsas om, det är väl samma med flex nu för tiden, folk flexar ut tidigare och tidigare inför alla sorts helger. Kvar satt jag och några enstaka i huset, själv hade jag alltid heldag så att jag kunde svara i telefon och ljuga för alla kunder om hur upptagna männen oftast var av sina långdragna möten från fredag lunch, åter på måndag. Kände ofta förakt för dessa myglande män/niskor, ju högre upp i smeten desto mer ledighet. Synd att inte min egen man har tagit samma vana att smita, då hade jag fått mer sällskap, imorse åkte han plikttroget till jobbet, de är ett privat företag utan klämdagar. På vissa företag har facket förhandlat fram klämdagar och hoppas då att det är de som verkligen sliter fysiskt på sina jobb som får ledigt.

Redan klockan sju var jag uppe och ute, dessa vårlika morgnar med full fart på fåglarna, fräschheten i luften, förväntan inför en ny dag och just då kände jag mig så fullständigt lycklig att jag gick in och klämde ner tipset jag fick om en smoothie i mackapären med ett halvt äpple, banan, solrosfrö, spenatblad, citron och så en ynklig morot på slutet. Synd att klaga, bra start på dagen för magen, nu börjar det bli dags för kaffe och en smörgås, jag bakade så gott mjölkfranska igår och mindes direkt min barndoms goda smörgåsar när jag satte tänderna i första skivan.

 

4 kommentarer på “Törskatesvamp

 1. Den där tallen kommer säkert inte nerdimpandes på en och samma gång. Det blir gren efter gren och sen står den där och blir sånt där kärnvirke. Gråvitt som är så eftersökt. Rena förmögenheten ju 😉

  Skojar lite men om våra tillkortakommanden inom kommunal och landsting vad gäller tillgänglighet, det slår alla rekord. Om vi ska intas av främmande makt någon gång, så är det bara att komma hit en klämdag eller varenda vardag mellan fyra och kvart över. Snabbt och enkelt skulle det gå. Ingen på plats – som vanligt.

  JAg gör också smoothies i makapären. Näääästan varenda morgon. Nu kan jag börja igen för nu fick jag med mig lite av varje från affären som jag nyss flängde igenom.
  Ha nu en underbar helg. 🙂

 2. Hahaha är nog så att jag blir fattigare om jag måste ta ner trädet.
  Eller hur, visst är det märkligt hur lite folk det finns på plats i kommunhusen. Främmande makter verkar redan ha insett att det är lätt att invadera och ta över vårt land, ett land utan kultur, religion, regering, riksdag, polis, militär, BB, sjukvård osv. Så att det inte finns folk i kommunalhuset förvånar väl inte.
  Der var du som tipsade mig om din morgonsmoothie, nu har jag köpt upp mig på lite att variera med, Tack för bra tips! Ha en mysigt helg även du!

 3. Nåja, alla får inte vara lediga 😉 Själv har jag nyss kommit hem från en heldag på jobbet. Kommunanställd i alla ära men hos oss måste vi vara bemannade så någon måste vara på plats. I dag var det jag 😉
  Hoppas ni får ordning på tallen. Kanske ni kan ta ner hela innan den ställer till med elände?

 4. Ja, fniss det blir en stackare kvar som får hålla i fortet, sa ju det. 🙂
  Tallen får nog tas ner, problemet blir att den står nog på grannens tomt eller möjligen mellan bådas, så om han inser hur galet det kan bli för hans hus eller vårt undrar jag. Vi har röjt massor av sly och enorma träd sedan vi kom hit, tanten som bodde före oss hade inte gjort ett smack på alla år. Vi såg inte ens huset när vi kom hit för att titta. Nå, grannen tyckte att vi tog ner för många träd … själv bor han aldrig här, det är hans föräldrars ställe om de nu lever ännu. Själv bor han på sin fästmös sommarställe …
  Den som lever får se.
  Kram o fin helg önskar jag dig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s