Sparvhök på besök

Fick besök idag, solen, fåglarna och plötsligt satt den på altanstaketet och spanade, sparvhöken. Det är inte första gången den hälsar på, en gång flög den in i fönstret och blev utslagen en stund. Jag har även sett den försöka ta en liten lunchfågel, men granen skyddade den lilla fågeln, så höken for in i granen och trasslade snöpligt till det för sig.

En dag satt det två sparvhökar på staketet en lång stund. Idag fotade jag med mobilen, men som vanligt fattar jag inte hur man zoomar in så höken e liten som ena tesked.

Lånade en bild …

Maken har idag helt tagit över det husliga, han har torkat, dammat, skurat varje vrå. Själv har jag bara fjuttat runt lite med disk och annat smått och gott.

Det är så vackert ute med snöns rundning av alla stenar och annat, gnistrar och kastar skuggor över tomten. Tomten som är full av djurspår, jag njuter när jag går runt och funderar över vilka besök vi har haft, vilka som genat över tomten. Ett är säkert, rådjur, harar och kråkspark plus lite avtryck av vingar till och med …  lospår och då går pulsen upp. Den skygga lon som jag har fått se en gång och förmodligen aldrig mer.

En vinter när jag bodde här en längre period, det var då jag såg både lo och varg, den vintern med snö upp över knäna, då gick jag varje förmiddag på spårjakt över tomten. Fotade och letade kunskap om vad det var som hälsat på under natten. Låter så fånigt, men det var så spännande och jag blir ännu euforisk av att se djurspår över tomten.

Nu packar vi ihop och åker till min mamma.

Fridens!

4 kommentarer på “Sparvhök på besök

  1. Alltid spännande när någon lite mer ”ovanlig” fågel dyker upp så nära inpå. Blir lite avis när jag hör att du sett både lo och varg i det vilda. Det är min nästa önskeupplevelse, björn har jag ju redan stött på ett flertal gånger nu, även om det är lika spännande och adrenalinhöjande varje gång. 🙂

  2. Björn skulle verkligen vara mer än spännande att se på betryggande håll. Men du denna vinter har vi haft så otroligt lite fåglar vid fågelmatarna, har du märkt av minskning av småfåglar?

  3. Eftersom vi bor i lägenhet har vi ingen matning ”inpå knuten”, men maken svarar både och på min fråga Han rör sig nästan dagligen runt Angarnsjöängen och i Hagby ekopark där det på båda ställena matas ordentligt, men i Angarn har det varit lite småfåglar och ingen strykande åtgång av fågelfröna medan det gått åt mycket mat i Hagby. Svårt att säga vad det beror på. 🙂

    1. Jag tycker det är märkligt, tidigare har jag suttit och skrivit upp de olika arterna och blivit glad när varje ny art har dykt upp. Men denna vinter verkar det mest vara ”mina” fåglar som föddes i holkarna på tomten i våras, blåmes, talgoxe, två hackspettar och sen kråkor och skator, men de matas inte vid småfågelmatarna.
      Men väldigt lite småfåglar denna vinter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s