En spännande tid att lära nytt

1218672qvx0ictvm1Lite överdrivet för så där pigg är jag ju inte men lever gör jag med varje lite del av mig själv.

Jag måste skriva att jag har blivit så väl omhändertagen under de här dygnen på Danderyds sjukhus, jag må ha klagat över saker och bemötande genom åren, men när det kommer till skott så har personalen varit över all förväntan. En koordinator mötte mig på avdelningen och informerade om EKG och träffen med narkosläkaren så jag fick vandra omkring lite innan jag fick min säng.

Kom upp på avdelningen igen och fick höra av en manlig underskötare att rum nummer 1:2 var mitt, gick dit men fann bara två damer och ingen säng till mig. Då sjönk jag en bit för jag var så trött då efter många timmar runt på sjukhuset i väntan på det ena och andra. Men en säng bäddades och jag klämdes in i ett rum för två, trångt om saligheten och allt jag var rädd för fick jag uppleva första natten. Den arma kvinnan som låt närmast mig rent av nästan i min egen säng då det var så trångt hade gått med urinvägsinfektion länge utan att förstå vad det var, det hade gått upp i njurarna och givit henne blodförgiftning. Man blir rätt sjuk då kan jag ju upplysa om ifall ni har klarat er ifrån en sån resa. Frossa, feber illamående och inget urin som kom ut. Sen var det lilla damen på andra sidan rummet som inte hade så långt kvar, någon lungsjukdom och jag som har astma led alla kval när hon kämpade för att få luft.

Den lilla goa tanten som låg och sov i fosterställning när jag smög upp och kissade, så liten och gullig. Jag är ju väldigt svag för tanter, ett drag jag har haft hela mitt liv. Så tanten och jag pratade om livet och döden och maken som hälsade på från andra sidan. Dagen efter så förhörde sig läkarna under ronden hur hon vill ha det med upplivandet om hon blev dålig. Det var märkligt att höra de där orden flyga över det lilla dragspelsliknande jalusi som var delningen av vars och ens rumsdel. Små nätta ord med tyngd i …

Så fort de hade gått ropade hon över jalusin till mig om just den frågan och jag undrade hur hon kände det? Nä, sa hon den rara det är bara skönt att det närmar sig och jag förstod så väl hur hon menade och kände. Den där dagen när jag var nyopererad så fick jag inte vara uppe, 24 timmar i sängen och bara uppgång för kissandet. Men svårt är det att ligga där när andra mår dåligt, inte gjorde jag så mycket men lite spring ja, det är väl att överdriva men hjälpa till har jag svårt att låta bli med. Så mitt ”paket” förstärktes några gånger med både det ena och en massa plast för att inte läcka för mycket.

Jag måste få säga att syrrorna på Danderyds njurmottagning är toppen, en mötte mig när jag låg inför operationen, hon var med hela tiden och la slutligen bandaget när jag var klar. Men jag hade tydligen vaknat upp och då hade de väl sagt att jag skulle flyttas över i den vanliga sängen igen. Jag hade  helt enkelt flyttat mig själv över i sängen i en perfekt rörelse med total koordination på hela kroppen vilket PD-syrran var mäkta imponerad av, hade hon aldrig sett någon göra förut. Minns jag frågade hon? Nej, inte ett dugg sa jag som genast förstod att den där ”duktiga flickan” sitter bra djupt i mitt undermedvetande även när jag är sövd. Inte vara andra till besvär, klara sig själv osv men nog är det väl rätt sjukt att jag är sån även som sövd.

Så nu sitter jag här med ett lite elastiskt vitt spetsband runt magen och där i en liten ficka stoppades slangen in för att man inte ska fastna i. Sen är det ju lite operationsförband runt en öppning under naveln rakt ner på så där 5-7 cm, sen gör de en gång precis under huden i fettet åt ena sidan och låter slangen sticka upp där. Gången gör att slangen växer sig fast och sitter säkrare. På måndag klockan 13.00 ska jag tillbaka till avdelningen och skrivas in igen, denna gång ska Susanne min PD-syrra testa att släppa in lite dialysvätska i buken för att senare koppla ihop mig med natt dialysmaskinen om allt går bra. Så där kommer jag att få bli nattpatient i en till två veckor, tur att maken är hemma på semester så att jag lätt kan bli hämtad och lämnad på sjukhuset.

Så ser det ut idag denna underbara sommardag med värme så det räcker och blir över. Jag ska bara vila nu dessa dagar tills jag ska tillbaka till sjukhuset, mamma vill komma över och ungarna dyker säkert upp och helst vill jag ha marsipangrisen nära och klämma lite och pussa om någon annan håller i honom för jag får inte lyfta.

8 kommentarer på “En spännande tid att lära nytt

 1. Skönt att det gick så bra, jag känner igen alltihop från min egen operation för ett år sedan. Hoppas att du blir mycket piggare när dialysen kommer igång ordentligt.

 2. phu …skönt att att gått bra ..hoppas de kommer funka som de ska nu oxå ..håller tummar å tår ..allt vad jag förmår …kram min klon

 3. Skönt att allt gått så bra! Naturligtvis trist med överbeläggningar, och man häpnar över att höra att så’na saker diskuteras på fulla salar, men läkarna blir väl immuna?
  Skönt att du kunde finnas där för den gamla damen, det finns en mening med allt…
  Håller tummarna att allt sitter rätt så det går bra på måndag!
  (((kramar)))

 4. Massa kramar…
  Vad slut och sliten du måste vara nu…
  Men skönt att du är hemma iallafall!

  En liten (STOR) nyhet, Janne ska ta körkort i sommar! 🙂
  Vi har sökt körkortstillstånd som nog kommer till veckan och sen
  är det bara att öva öva öva!

  Massa läkande tankar till dej gumman! och ett 🙂

 5. Skönt att höra ifrån dig igen, jag har tänkt på dig! Jag håller tummen för att dialysen gör den nytta den ska.

  Trevlig helg!
  Boel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s