Flyttrenden inget för mig

På småtimmarna vaknar jag av stenhårt regn på taket, åskan rullar runt om och regnets skyfall som lugnade sig och sätter igång igen. En salig blandning känslor och tankar rev i mig, ahhh upp och titta på regnet, ligga kvar och somna om. Jag somnade om, men flöt upp både av mullret från åskan och regnets kraftfulla trummande.

Idag är värmen lägre 26-27 grader, men den känns värre, för nu efter regnet är det fuktig värme. Minns min första upplevelse av kruttorr värme, vi var i USA Arizona. Denna ökenvärme visade sig vara bättre för mig än den värme vi ibland bjuds på här hemma. Visst var det varm och inte alltid skönt, men ändå lättare att leva med än den här fuktiga värmen. Jag skulle aldrig frivilligt bosätta mig i ett fuktigt varmt land, tänk att vakna varje morgon av samma stigande hetta. Inga årstider, sällan regn, bara solens flödande dag ut och in.

Vad skulle jag göra där? Sitta ensam och glo inne året om, längta ihjäl mig efter våra barn och barnbarn, oroas för mamma. Nä, flytta får andra göra, de med lite lösare rötter än vad jag har till både land, bostad och familj. Det här att flytta för gott som är så trendig nu, undrar hur det känns, verkligen känns att sitta där i värmen med allt i livet långt därifrån. Många är ju pensionerade som flyttar, tänker de någonsin på var de ska göra om de blir sjuka? Men klar med EU tänker alla, så går det som smort, men om du blir senil, är det då nya landet som ska ta hand om dig eller gäller rätten att komma hem och ta för sig då? Eller får cancer och sitter på det sluttande taket, med längtan om närhet till släkt och familj.

Har man en bostad kvar i Sverige om man flyttar för gott? Om man nu inte har det, hur går det då med boendet om man vill hem igen. En del säljer sitt boende i Sverige, skaffar en mindre lägenhet i det nya landet och något mindre även hemma. De tillbringar vintertiden i värmen och åker sen hem. Det kan jag förstå, då nyttjar man det bästa av två världar.

Nu väntar vi på dottern med familj, jag har gjort en kladdkaka med citronsmak, men idiotiskt har jag ingen flatbottnad, typ tårtbotten form, den är hemma. Så jag har hällt ut smeten i en sockerkaksform med hål i mitten, så kakan får allt stanna längre i ugnen eftersom den är högre, tar längre tid att få gräddad.

Fridens

 

12 kommentarer på “Flyttrenden inget för mig

 1. Flytta utomlands lockar mig inte. Däremot har jag flyttat runt inom landet en del, fem olika landskap har det blivit. Sedan ett antal år är jag tillbaka till stan jag är född i, och har alltid känt att jag vill bort ifrån och söder ut i vårt land. Men nu har jag upptäckt att jag tydligen rotat mig här långt mer än jag trodde…

 2. Vi människor är så lika och olika, en del flyttar större delen av sina liv, rotlösa och rastlösa. Andra är som de flesta flyttar lite runt i yngre år och så har du min typ då som mår bäst i invand trygghet i boende och omgivning. Fast som ung reste jag mycket utomlands själv, det passade min då rastlösa kropp.
  Men vi flytt int får jag väl säga om dig och mig numera. 🙂

 3. Jag är OERHÖRT rotad och förnöjsam där jag är o har ingen längtan nån annanstans. Värme tål jag inte alls, det bidrar iof sig också, förstås. Nu pendlar vi mest mellan Stockholm o stugan i Bohuslän (makens hembygd). O så bloggar jag med gamla klassisar om Enskede (min hembygd) i enskedebilder.com.

  1. Sitter här och nickar medhåll. Det är verkligen roligt med alla kontakter med förr som Facebook och andra nätkontakter bjuder. Visst är det en lisa för själen att ha sitt sommar/året runt ställe att åka till. Just nu har vi dotterns familj på besök, det är så roligt att kunna umgås, äta ihop och så barnbarnen. Ikväll efter duschen fick jag möjlighet att klämma och pussa på yngsta barnbarnet 1 1/2 åringen som var nakenfis i min famn en stund. Stor lycka för mormor 🙂 Kram

  2. Jag har ju dotter och barnbarn i Göteborg, så det var ju skickligt att skaffa en man med stuga i Bohuslän. 🙂 Imorron bär det av igen.

 4. Problemlösning med formen 🙂

  Ja du, denna luftfuktighet är nog så jäklig som hettan. Är helt med i klubben för ”Torr värme önskas”. Dock är det väl bra för hyn, eller nåt. Börjat bli lite vind så jag hoppas att dimmolnen lättar och solen kan torka upp lite.

  Stannar nog hemmavid jag, bo utomlands är inget jag strävar efter. Tror att man måste hem en viss tid för att kunna behålla sitt medborgarskap. Har ju Zumba Gold med seniorer och två av damerna är borta runt 7 veckor i stöten då den ena bor på en paradis ö och en hyr ett hus i Spanien, så det är inte så det skulle jag kunna tänka mig, kanske. Stort kanske.

  Ha en fin måndag!

 5. Min nästa flytt blir nog när man måste in på något hem för åldriga. Om det vore görligt både orkesmässigt som ekonomiskt skulle jag vilja emigrera till Australien.

 6. Hmm förgås av hettan i Australien, möta alla livsfarliga djur, nä fy tusan. Förr sa sonen och jag att dit vill vi inte pga alla läskiga djur. Men döm om min förvåning när han plötsligt visar intresse för en resa dit. 🙂

 7. Efter att ha bott utomlands i omgångar har åtminstone jag fått uppleva ett bättre omhändertagande av äldre människor, bättre sjukvård och mycket annat som saknas i Sverige. Därför är det absolut inte svårt för mig att flytta för gott till ett land där jag slipper is och snö. Där jag kan gå ut mitt i vintern utan att riskera halkskador. Sverige har blivit så kallt i många avseenden och som pensionär rent ut sagt för dyrt att bo i. Respekt för äldre människor existerar inte här. Jag flyttar till ett land där mycket är bättre än i Sverige. Mildare klimat och vänligare människor. Tänker absolut inte flytta tillbaka till Sverige någonsin. Bor hellre på ett äldreboende i Frankrike där de inte lägger en kl.18.00 eller tar alla pensionspengar i sk omvårdnad. Men valet är fritt och jag väljer att leva mitt liv i det land jag finner trevligast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s