Se upp i backen hundra hål i nacken!

merry_christmas_1024_1196869701 En något idyllisk bild med mer amerikansk smak än svensk, hittade ingen bild utan personer på att sätta in. Igår när jag stod där i ICA backen och bara njöt av ljudet och synen av alla barn som åkte pulka och på allt som gick att sitta på, så andades jag in och kände stor tacksamhet att jag fick stå där och vara med mitt i ruschen fast jag inte alls är med.

Vem minns väl inte sin barndoms kälkåkande, det var runt T-fat av järn som man susade ner för backarna med, det var den billiga varianten, de som hade råd hade riktiga kälkar med medar och själva kälken i trä. Fint som snus och fort gick det ”Se upp i backen hundra hål i nacken” skrek man förtjust och for i väg med snön yrande runt omkring. Hade man lite tur fick man åka en sväng med de äldre killarnas kälkar, men jag fick oftast inte det, men min syrra som var två år mindre hon var rätt poppis hos de äldre killarna. Men det gjorde inte mig så mycket… Varje kväll åkte vi hela gårdens ungar upp och ner i denna långa backe, över vägen/parkeringen och vidare ner i en grässlänt som bar av ner i ekskogen och stora ängen mot Edsviken. Det var fart kan jag säga och långt kom man ibland så ni kan ju tänka er vilken kondis vi alla hade. Inte som ungarna nu som nästan inte rör sig om man jämför med min barndoms lekar.

Vi följde ju årstiderna varje vinter var det ju rejält kallt då spolades två isbanor för oss ungar, de var där på killarnas isbana som man kunde fastna med tungan i stolparnas mål. Ibland tävlade folk om vem som vågade slicka där .. ska erkännas att jag var rätt feg, eller smart vem vet? Aldrig behövde vi tjejer stå utanför som det oftast är nu för att killarna spelar hockey och vi inte varken fick eller vågade vara där med våra konståkningsskridskor. Vi hade ju egen isbana vilket gjorda att man inte kände sig utanför. Det var inte som nu mest killarnas intresse som är viktigt att boka ishallarna till.

Vi grävde gångar i snön, det var igloos och lyktor som vi tände ljus i oj, så man höll på och kavade upp och ner in och ut i all snö. Med pjäxorna på och lovikavantarna fulla av snöbollar som av sig själv boade fast i vantens ull. Längst fram i lovikavantarna hade man ofta en ulltuss som man kunde peta på där inne i vanten, lite extra värme. Men äcklig var det med ullen när den blev våt och lukten var väl inte heller så där att man gick igång.

Hem kom man med frusna tår som man fick stick in mellan rören i elementet för att värma upp dem igen. Nej, pjäxorna från förr var väl inte lika varma som de vinterstövlar som finns nu för tiden. Långfärdsskidor var något man kavade iväg med var och varannan dag. Vi hade ju lite olika backar beroende på vad man tänkte sig att åka på. ol

Sen gick vi till skolan de tre första åren, och det var med våra mått en lite längre promenad och då kunde mycket hända. Vissa av killarna var ju stökiga och hade fena på att kasta snöbollar och det gick väl an när det inte var is i dem. Mulad blev man och arg som bara f*n då och då .. men det hör väl till en uppväxt att bli mulad med jämna mellanrum. Jag var rätt snabb på att springa, men den som inte var det låg illa till.

Vi åkte ofta skidor i skogen hela familjen och vi gjorde det där som man undrar om barn får uppleva nu för tiden. Termos med varm choklad … Jaffa apelsin som var så kall och besvärlig att skala ute i kylan. Men det var så det var på den tiden, glömmer inte tystnaden i den snöfyllda skogen när man gled fram på skidorna i ett långt följe av pappa, mamma, jag och syrran. Det var en bit av min uppväxt vintertid.

Nu har jag inte tid att sitta här och minnas måste ut med Watson har sovit lite längre idag och ligger efter i min enormt fullmatade agenda 😉

Ps. brödet med pumpafrön igår blev kanon gott!

6 kommentarer på “Se upp i backen hundra hål i nacken!

 1. Jaa..på den tiden var man snabbfotad…*hihi* och vintern var snörik och kall och sen varm choklad och APK-limpmacka med ost när man kom in. Mmm..va gött! Må så gott *kraam** 😉

 2. Oj va du drar mig tillbaka i minnena – pulkabacken, tennisbanan som blev skridskobana på vintern & alla snölyktor & -grottor man gjorde… Det är kanske inte så konstigt att ungarna fått ”skolka” lite från läxläsningen den här veckan så dom kan passa på att leka i snön en stund extra efter skolan…
  🙂

  Tack för minnesresan! 🙂

 3. Här har vi minsann också byggt snölyktor de få dagar det gick. Och pulka har vi åkt, men för Tittilila räcker det med den lilla slänten bakom huset. Pojkarna körde sönder en hel hop med pulkor på sin tid i grustagen häromkring.
  Förra året när jag var uppe hos föräldrarna passade jag på att åka skidor i skogen, två mil om dagen blev det och det är fortfarande lika underbart.
  Vi skalade alltid apelsinerna hemma, och klyftade dem i en påse, det blev enklare så. Sen hade vi med påsar med russin och mandel att knapra på om vi blev sugna.
  Tackar också för din härliga beskrivning, här känns det inte så länge sen, eftersom jag och ungarna alltid lekt i snön, och nu fortsätter jag det, med Tittilila.

 4. Vilken härlig tillbakablick! Nästan så att jag blev mer än lite nostalgisk. Jag hade själv ett tefat i plåt som populärt gick under namnet ”plåtlocket”. Faktum är att jag har det kvar. Hade även en kälke och en gul plastpulka men gillade ”plåtlocket” bäst. Det var nämligen så snabbt! Tror faktiskt att de slutade tillverkas för de ansågs lite farliga. Ja, det var tider det 🙂
  Kram!

 5. 🙂 Ja så var det nog med plåtlocken, minns att min polare åkte ner i en källartrappa för att det gick så fort, slog upp läppen och blödde, inte kul.
  Men gud så fort det gick att åka på dem.
  Kram

 6. Du öch pulkabackararna lämnar lika underbara minne som jag to.mminns, det ska vi göra när både du och jag är på G igen.
  Tack för den här delningen, känns gött.
  Love

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s