Bröd åt folket

En timmes frist, degen jäser, första grytbrödet jag bakar med vetemjöl special, grahamsmjöl, rivet äpple och russin, det ska bli så gott och bra har jag hört. Förrgårds bröd ett ljust med rostad, hackade hasselnötter och oskalade sesamfrö åts upp väldigt snabbt. Skar tunna snålskivor, bjöd med smör och aprikosmarmelad, vi hade precis ätit middag, men jag ville bjuda på nybakat passade bra till kaffet. Snålskivor bara för att få något kvar till frukosten dagen efter, vi är 7 personer runt middagsbordet, tror ni fattar.

Just idag åkte sonen med familj hem, de ska åka på tur med Åbobåten och fira svärdottern som fyller 30 år, familjen yngsta vuxna. Vi firar henne nästa vecka när de kommer hit igen.

Här händer inte mycket, maken har börjat måla fönsterkarmarna, sen ska det skrapas, kittas och målas på resten. Jag är så sotis på att inte få hjälpa till, få får jag väl, men fysiskt funkar det inte, så jag struntar i att testa, jag blir bara besviken. Jag har alltid gillat att skrapa bort gammal färg, förr då jag verkar ha levt ett normalt liv älskade jag att Bumsa gamla målade byråer. Men idag är Bums fyfy och jag skulle inte använda det.

Jag tänker en massa när jag är här i lugnet, men det är som om skallen helt tagit semester. Inget känns speciellt viktigt att formulera, jo en sak.

Jag kände att det blev en knut mellan mig och en vän här inne, visst har vi alla olika åsikter om vissa saker, men jag vill så gärna se förbi sånt och låta vänskapen förbli. Texter är inte heller alla gånger det rätta, tolkningar görs av oss alla och säkert tänker vi alla ibland häpet ”jaha tänker han/hon så.” Vilket inte alla gånger betyder något jag jag håller med om, men får en vinkel över andras tänkande. Så är det hela livet, med skillnaden att om vi möts ute så kanske vi inte formulerar oss på samma ibland kantiga vis.

Men jag känner mig lättad att ha varit in och läst min vän igen, kände så stor saknad när jag läste ikapp och blev ledsen över det tunga hon går igenom. ❤

Nu har brödet jäst sin första gång och jag har knådat till ett stort runt bröd, knutit in det för andra jäsningen i en handduk, vill ju behålla den runda formen, så det lätt går ner i gjutjärnspannan som nu värms upp till 250 grader.

Kram o Hej!

7 kommentarer på “Bröd åt folket

 1. Åh, det var längesedan jag bakade. Man bör ju kunna stå på bägge fötterna när man knådar och sedan jag bröt fot/ben har det varit jobbigt. Nu klarar jag ju det men vi har ju haft en del annat för oss under flera månader. Kanske blir bak senare, vem vet 🙂

  1. I höst ska du sätta igång att baka, skaffa en bakmaskin, finns enkla som inte är så dyra, så kan den knåda åt dig. Kvar blir bara lite enkel knådning innan degen ska ner i bakformen. Ni har väl verkligen haft fullt upp med göranden sedan ni flyttade in. Kram

 2. Vad du är duktig som bakar hela tiden. Jag har inte alls ärvt den ådran av mamma som alltid bakade under vår uppväxt. Mammas kanelbullar och rågsiktskakor var favoriterna. Hon kokade saft och sylt och vi fick ofta kräm av olika sorter till efterrätt. Jag älskade krusbärskräm och äppelkräm. Men i år ska jag göra svartvonbär/krusbärssaft för jag hittade min gamla saftmaja på vinden i Larsberg . Fan, jag är ju pensionär mesta delen av tiden, så jag borde ju bli lite huslig haha
  Hoppas ungdomarna får det kul på båten. Emil hade tänkt att få hjälp med flytt denna helg, men jag sa att då är ju alla trötta och bakis så det är väl bättre att köra flytten sista helgen istället, så så blev det.

  1. Nu för tiden bakar jag oftast surdegsbröd, förr bakade jag mycket matbröd och kaffebröd vilket jag inte gör mer än att vi har gäster. Jag vågar inte baka typ kardemummabullar och inbilla mig att jag bara ska ta en. Idag sa min morbror att ”jag hade gått ner i vikt”. Det känns så skönt när folk säger att det syns. Jag har inte vägt mig på många veckor nu, men vill gärna inbilla mig att jag ännu hattifnattar mellan 9-10 minus kilon. Vet inte om jag vågar väga mig när vi kommer hem?
   Synd att jag inte var hemma när du var över och hämtade prylar ur lägenheten, kunde ju ha bjudit på kaffe. Min mamma och mormor kokade kräm, även jag till ungarna. Safta på du det är både kul och gott.
   Just ja, flytten, klokt av dig att se till att det blir nästa helg, så nu är det D:s tur att hjälpa Emil flytta. Tänk så många gånger Emil har hjälpt D flytta! Kram ❤

 3. Vi ska fixa det sista på söndag i lägenheten. Diskmaskinen ska bort och skåpet återställas. Sen tar vi den till tippen för den är säkert 20 år och dit Emil flyttar finns en nästan ny. Sen ska vi ta med mamma så hon får se nya lägenheten.
  Tack det var snällt tänkt, men mamma får inte så ofta besök så hon skulle bli grymt besviken om vi fikade hos nån annan då vi är på Lidingö 😊.
  Ja, Emil har hjälpt till med många flytter åt grabbarna, så nu är det pay back time😊. Skönt att vi slipper den biten 😋.
  Jag ska tapetsera en köksvägg och fixa med gardiner o h stänger åt honom för det tog han tacksamt emot hjälp med. Kul att morsan får hjälpa 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s