Vita flygare

Det finns ett otyg som heter vita flygare, de har flyttat in här hemma. Det är ett slags straff för att jag köpte ett gäng nya krukväxter, utan en aning om att jag med dem skulle få nya gäster. När det gäller allt som flyger runt inne hos mig, så infaller sig ett stort mått av galenskap inom mig när de börjar flaxa omkring. Jag har suttit på vakt vid vardagsrumsfönstret, när jag väl förstod vad dessa mycket små illbattingar passat på att göra när de flög runt mig, de förökade sig snabbt.

Små vita punkter har jag tryckt ihjäl och tryckt ihjäl, så spred de sig till andra blommor och till balkongen. Då fick jag spunk, blandade såpa och vatten, ställde ner dem i badkaret och sprayade på. Klippte av långa rankor med blad, som fått så många nya hyresgäster att de hängde tunga. Så flera fick tacka för sig och hamnade i soporna, resten är närmast snaggade.

Så nu har jag beställt fönsterputs till på torsdag, rutorna ser inte fina ut, om jag säger så efter allt dödande. Ska bli roligt att sätta upp nya gardiner, känslan att gå in i rummen med nya gardiner är alltid upplyftande.

Min fina Lina städade så fint idag, jag passade på att baka ett nytt bröd och gjorde dubbel sats, så Lina fick en nybakad limpa med sig hem. Hon fotar mjölpåsarna, inte lätt att veta vad man ska köpa i ett nytt land med konstigt språk.

Imorgon har jag bjudit över en vän, som det var allt för länge sedan vi sågs, fast vi bor i samma område. Jag tänker baka en sockerkaka till kaffet, en sån minns jag inte när jag bakade sist. Fick mail från T:s mamma, hon undrade om T kunde få vara hos mig imorgon, då skolan, plus fritids stänger för planeringsdag. Klart han får, det blir fiskbullar och kokt potatis till hans lycka. Jag fattar inte varför lärarna inte kan sköta sånt som alla privata företag, på kvällar eller varför inte ta några dagar av all sin lediga tid och gör er planering inför terminen? De gör ju likadant på dagis, stänger alla avdelningar, har ni tänkt vilket enormt ekonomiskt tapp detta är för alla föräldrar, företag och staten år efter år. Ska man tänka ekonomiskt som privata företag får lov att göra, får man anpassa sig till kunden, då stänger man inte sin verksamhet på det viset.

Strunt samma, jag får trevligt imorgon.

Idag gör jag en korrigering i mitt tyckande. Det var kvartssamtal han skulle ha i skolan och det tycker jag självklart lärarna ska göra på arbetstid.

 

11 kommentarer på “Vita flygare

 1. Minns. För många år sedan när jag köpte jord för att plantera om krukväxter, så fick jag svampar på köpet. Och då menar jag inte en påse kantareller eller så, utan jorden var infekterad med sporer. Och inte var det fråga om mossa eller mögel, inte. Nej, riktiga svampar med fot och hatt och allt växte upp så snart jag vattnade. Lite lätt taniga, gulvita. Om jag minns rätt. Och det luktade skog. Om än utan barrdoft.
  Minns inte säkert, men tror jag efterhand fick slänga alla krukväxterna. Försökte mig på att ta bort all jord och skölja rötterna ordentligt med vatten, på åtminstone en del. Och sen plantera i ny jord. Men tror inte växterna mådde särskilt bra av det heller. Men minnet är ibland kort och detaljer har fallit bort.
  Lyckligtvis flög inte svamparna omkring i lägenheten. Det hade varit en syn, det. 😂

  1. Haha möjligtvis skulle du flugit runt om du hade rökt svamparna. Jag har upplevt precis samma sak, rensade bort dem och kastade till slut både blomman och jorden.

  2. Tänk! Den tanken kom aldrig ens till mig. Men efterhand så försvann mina krukväxter. Inklusive en stor monstrera. Den minns jag!

  3. Verkligen! Det måste ha varit i våras nån gång när jag köpte jord, ekologisk dessutom, för att plantera om de växter jag har nu. Men hade inga krukor så det blev inte gjort med en gång. Och tur var kanske det.

   Framöver häpnade jag över att jag hade så infernaliskt mycket bananflugor inne. Ja menar, harre gud! Splitter nybyggd fastighet och allting!

   Så småningom hittade jag anledningen. Det var den där jordpåsen. Det kryllade av miniflugor både i och under den. Gu så äckligt!

   Kanske en situation där man definitivt inte ska välja ekologiskt?

  4. Ååå fy för den lede, jag avskyr de där små äckliga blomflugorna. Jag upplever att en del jord vi har köpt är dålig kvalité, är liksom inte riktig jord, men betalt tar de ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s